21
45
Svieži jablkový koláč

Svieži jablkový koláč

1 h 45 m
10 porcií

Cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru Castello
  • 125 g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko
  • štipka soli Castello
  • hladká múka na vaľkanie cesta

Plnka

  • 700 g jabĺk
  • 50 g kryštálového cukru Castello
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 lyžička mletej škorice Mikado
  • kôra a šťava z 1 citróna
  • 30 g zmäknutého masla
  • 3 žĺtky

Snehová čiapočka

  • 3 bielky
  • štipka soli Castello
  • 150 g kryštálového cukru Castello

Potrebujeme

  • potravinovú fóliu
  • dosku na vaľkanie
  • valček
  • tortovú formu (priemer 24 cm)
  • papier na pečenie
  • ryžu alebo fazuľu na zaťaženie cesta pri pečení
  • tyčový mixér

Postup

Cesto

Z múky, práškového cukru, zmäknutého masla, vajíčka a štipky soli rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme odstáť asi 40 minúť. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu. Cestom vystelieme celé dno tortovej formy a vytvarujeme aj približne 2 cm vysoké okraje. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ryžou tak, aby pokrývala celú plochu. Pečieme v predhriatej rúre približne 10 minút pri teplote 180 °C. Po 10 minútach zložíme z cesta papier na pečenie aj s ryžou a pečieme ďalších 5 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť.

Plnka

Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. Preložíme ich do hrnca a spolu s kryštálovým aj vanilínovým cukrom, mletou škoricou, citrónovou šťavou a kôrou ich podusíme vo vlastnej šťave domäkka. Podusené jablká rozmixujeme tyčovým mixérom (nie úplne dohladka, v plnke majú ostať aj kúsky jabĺk). Zmes necháme trochu vychladnúť. Potom primiešame zmäknuté maslo a žĺtky.

Jablkový koláč

Jablčnú zmes vylejeme na predpečený korpus a koláč dáme zapiecť do rúry na 25 minút pri teplote 180 °C. Medzitým vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Potom doňho po častiach zašľaháme kryštálový cukor, až kým nevznikne tuhý, lesklý sneh. Jablkový koláč potrieme bielkovou penou a dopekáme v rúre približne 5 minút, aby sneh zľahka zhnedol.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    18. október 2020, 15:38

    vynikajuci kolacik okrem jednej malickosti: ja som dala do jablkovej plnky 25 g cukru a bohate to stacilo pretoze jablcka su dost sladke same o sebe a zvysne cesto som rozvalkala a dala zapiest s jablckovou plnkou a potom zakrila snehom. inac vynikajuci ! :-)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    17. november 2017, 14:15

    Dnes som piekla - nedala som cukor do bielkovej peny na zaklade komentarov a bol vyborny.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    24. február 2016, 14:19

    koláč je výborný, ale určite treba dat o polvicu menej cukru ako je v recepte. inak bude velmi sladky.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    01. november 2015, 22:21

    Koláčik je naozaj výborný, osviežujúci, hlavne keď poriadne vychladne a chute sa prepoja. Do bielkov treba ale určite menej cukru. Odporúčam vyskúšať!!!!

    Odpovedať
  • Diana D.
    20. august 2015, 16:21

    Koláč vyzerá super je výborný, ale na moj vkus je jablková plnka až príliš presladená a bielová vstva taktiež.

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info