Svieži jablkový koláč
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru Belbake
- 125 g zmäknutého masla
- 1 vajíčko
- štipka soli Belbake
- hladká múka na vaľkanie cesta
Plnka
- 700 g jabĺk
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 1 vanilínový cukor
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- kôra a šťava z 1 citróna
- 30 g zmäknutého masla
- 3 žĺtky
Snehová čiapočka
- 3 bielky
- štipka soli Belbake
- 150 g kryštálového cukru Belbake
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- dosku na vaľkanie
- valček
- tortovú formu (priemer 24 cm)
- papier na pečenie
- ryžu alebo fazuľu na zaťaženie cesta pri pečení
- tyčový mixér
Postup
Cesto
Z múky, práškového cukru, zmäknutého masla, vajíčka a štipky soli rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme odstáť asi 40 minúť. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu. Cestom vystelieme celé dno tortovej formy a vytvarujeme aj približne 2 cm vysoké okraje. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ryžou tak, aby pokrývala celú plochu. Pečieme v predhriatej rúre približne 10 minút pri teplote 180 °C. Po 10 minútach zložíme z cesta papier na pečenie aj s ryžou a pečieme ďalších 5 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť.
Plnka
Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. Preložíme ich do hrnca a spolu s kryštálovým aj vanilínovým cukrom, mletou škoricou, citrónovou šťavou a kôrou ich podusíme vo vlastnej šťave domäkka. Podusené jablká rozmixujeme tyčovým mixérom (nie úplne dohladka, v plnke majú ostať aj kúsky jabĺk). Zmes necháme trochu vychladnúť. Potom primiešame zmäknuté maslo a žĺtky.
Jablkový koláč
Jablčnú zmes vylejeme na predpečený korpus a koláč dáme zapiecť do rúry na 25 minút pri teplote 180 °C. Medzitým vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Potom doňho po častiach zašľaháme kryštálový cukor, až kým nevznikne tuhý, lesklý sneh. Jablkový koláč potrieme bielkovou penou a dopekáme v rúre približne 5 minút, aby sneh zľahka zhnedol.