21
47
Svieži jablkový koláč

Svieži jablkový koláč

1 h 45 m
10 porcií

Cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru Castello
  • 125 g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko
  • štipka soli Castello
  • hladká múka na vaľkanie cesta

Plnka

  • 700 g jabĺk
  • 50 g kryštálového cukru Castello
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 lyžička mletej škorice Mikado
  • kôra a šťava z 1 citróna
  • 30 g zmäknutého masla
  • 3 žĺtky

Snehová čiapočka

  • 3 bielky
  • štipka soli Castello
  • 150 g kryštálového cukru Castello

Potrebujeme

  • potravinovú fóliu
  • dosku na vaľkanie
  • valček
  • tortovú formu (priemer 24 cm)
  • papier na pečenie
  • ryžu alebo fazuľu na zaťaženie cesta pri pečení
  • tyčový mixér

Postup

Cesto

Z múky, práškového cukru, zmäknutého masla, vajíčka a štipky soli rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme odstáť asi 40 minúť. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu. Cestom vystelieme celé dno tortovej formy a vytvarujeme aj približne 2 cm vysoké okraje. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ryžou tak, aby pokrývala celú plochu. Pečieme v predhriatej rúre približne 10 minút pri teplote 180 °C. Po 10 minútach zložíme z cesta papier na pečenie aj s ryžou a pečieme ďalších 5 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť.

Plnka

Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. Preložíme ich do hrnca a spolu s kryštálovým aj vanilínovým cukrom, mletou škoricou, citrónovou šťavou a kôrou ich podusíme vo vlastnej šťave domäkka. Podusené jablká rozmixujeme tyčovým mixérom (nie úplne dohladka, v plnke majú ostať aj kúsky jabĺk). Zmes necháme trochu vychladnúť. Potom primiešame zmäknuté maslo a žĺtky.

Jablkový koláč

Jablčnú zmes vylejeme na predpečený korpus a koláč dáme zapiecť do rúry na 25 minút pri teplote 180 °C. Medzitým vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Potom doňho po častiach zašľaháme kryštálový cukor, až kým nevznikne tuhý, lesklý sneh. Jablkový koláč potrieme bielkovou penou a dopekáme v rúre približne 5 minút, aby sneh zľahka zhnedol.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info