Medové sviatočky
Suroviny
Kvások
- 25 g droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
Cesto
- 75 g kryštálového cukru Belbake
- 480 g hladkej múky Belbake
- 75 g masla Pilos
- 2 žĺtky
- 170 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- ½ lyžičky soli Kania
- 1 vajce
Medová glazúra
- 1 ½ lyžičky masla Pilos
- 2 lyžice medu
Ozdoba
- plátky mandlí Belbake
Servírovanie
- maslo Pilos
- džem Maribel
Potrebujeme
- kuchynský robot s nadstavcom na hnetenie cesta, potravinársku fóliu, plech na pečenie, papier na pečenie
POSTUP
Cesto
V miske zmiešame droždie s 1 lyžičkou cukru. Prilejeme teplú smotanu a 1 lyžicu hladkej múky. Kvások premiešame a necháme 10 minút odstáť.
V robote vymiesime cukor, múku, maslo, žĺtky, teplú smotanu, soľ a kvások. Miesime minimálne 10 minút, kým bude cesto vláčne a nelepivé.
Cesto prikryjeme fóliou a utierkou. Necháme kysnúť približne 1,5 hodiny.
Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 9 častí. Z každej časti vytvarujeme malý bochník- sviatočku, ktorú uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Sviatočky potrieme rozšľahaným vajcom a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Opäť potrieme vajcom, posypeme plátkami mandlí a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 – 30 minút.
Medová glazúra
Kým sa bochníčky pečú, pripravíme medovú glazúru.
Horúcim medom v miske prelejeme maslo a miešame, kým sa maslo úplne rozpustí.
Sviatočky hneď po upečení potrieme medovou glazúrou a necháme chvíľu zaschnúť.
Servírovanie
Sviatočky po vychladnutí prekrojíme na polovicu a podávame s maslom alebo džemom.