Metrový koláč s vaječným likérom
Suroviny
Cesto
- 6 vajec
- 260 g práškového cukru Belbake
- 80 ml vlažnej vody
- 100 ml slnečnicového oleja Vita D´or
- 260 g hladkej múky Belbake
- 1 kypriaci prášok do pečiva Belbake
- štipka soli Belbake
- 30 g kakaa Belbake
Náplň
- 40 g hladkej múky Belbake
- 40 g Zlatého klasu
- 240 ml vaječného likéru Alliance
- 300 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 250 g masla Pilos
- 150 g práškového cukru Belbake
Poleva
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 %)
- 60 g masla Pilos
- 200 ml vaječného likéru Alliance
Ozdoba
- mini čokoládové vajíčka Favorina
Čas chladenia: 2 hodiny
Potrebujeme
robot s nadstavcom metlička a lopatka, sitko, dve oblé formy na srnčí chrbát, metličku, potravinársku fóliu, cukrárske vrecko bez špičky, misku na vodný kúpeľ, zúbkovaný nôž
POSTUP
Cesto
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do hustej svetlej peny. Za stáleho šľahanie opatrne prilejeme vlažnú vodu a olej. Nakoniec prisypeme preosiatu múku s práškom do pečiva a miešame do spojenia.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme pevný sneh. Opatrne ho vmiešame do žĺtkovej peny, aby sme nestratili objem. Obe formy vymažeme maslom a vysypeme múkou. Polovicou cesta naplníme jednu formu. Do zvyšnej polovice vmiešame kakao a nalejeme do druhej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút.
Krém
Múku a Zlatý klas rozmiešame v 200 ml likéru. Zmes vlejeme do horúceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Maslo vyšľaháme s cukrom a 40 ml likéru do peny. Po lyžiciach primiešame vychladnutý puding. Krémom naplníme cukrárske vrecko bez špičky a odložíme do chladničky.
Vychladnuté korpusy zarovnáme (zrežeme) podľa formy. Potom ich z nich vyklopíme a nakrájame na rezy podľa vzoru foriem. Pomocou krému striedavo spájame svetlé a tmavé rezy.
Tip: Pre lepšie skladovanie v chladničke môžeme namiesto jedného koláču pripraviť dva kratšie.
Zvyšným krémom úhľadne potrieme vrch aj boky koláča a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.
Poleva
Vo vodnom kúpeli rozpustíme nasekanú čokoládu spolu s maslom izbovej teploty a likérom. Polevou úhľadne prelejeme koláč, necháme stuhnúť v chladničke a dozdobíme vajíčkami.
Tip: Metrový koláč krájame šikmo nožom namočeným do horúcej vody. Vďaka šikmému rezu vytvoríme farebný vzor.