1
17
Mini žemle

Mini žemle

1 h 10 m
14 porcií

Suroviny

  • 420 g hladkej múky Belbake (+ na pomúčenie)
  • 8 g sušeného droždia
  • 270 ml teplej vody
  • 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
  • 1 lyžička soli Castello
  • 30 g masla Pilos
  • 1,5 l vody
  • 80 g sódy bikarbóny


Posýpka

  • mak Belbake
  • celá rasca Kania
  • slnečnicové semienka Alesto
  • sezam
  • syr Pilos
  • hrubá soľ

Potrebujeme

kuchynskú utierku, okrúhlu formičku alebo pohár s priemerom cca 6,5 cm, obracačku, veľký plech, papier na pečenie


POSTUP

V hrnčeku zmiešame lyžicu múky, cukor, sušené droždie a pár lyžíc teplej vody. Necháme 10 minút postáť. Do preosiatej múky urobíme jamku, do ktorej vlejeme obsah hrnčeka. Pridáme lyžičku soli, zmäknuté maslo a postupne za stáleho zapracovávania prilievame 270 ml teplej vody. Varechou alebo ručne miesime 8 – 10 minút, až kým získame kompaktné cesto. Cesto pomúčime, prikryjeme a necháme polhodinu postáť, resp. kým získa dvojnásobný objem.

Cesto opatrne roztiahneme na pomúčenej doske.

Tip: Hrúbka cesta by mala byť približne 3 – 4 cm (čím hrubšie cesto, tým vyššie žemle upečieme).

Okrúhlou formičkou alebo pohárom s pomúčeným okrajom vykrojíme z cesta žemle. Odrezky opäť spracujeme.

V užšom a vyššom hrnci privedieme do varu 1,5 l vody. Pridáme sódu bikarbónu a postupne vo vode vyvaríme všetky žemle. Každú varíme len približne 20 sekúnd a obracačkou otočíme.

Vyvarené a odkvapkané žemle uložíme na plech s papierom na pečenie. Môžeme ich posypať hrubou soľou, makom, sezamom, slnečnicovými semienkami, syrom alebo rascou. Pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C približne 11 – 13 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.

Tip: Pre intenzívnejšiu chuť a farbu ich môžeme v závere pečenia potrieť vajíčkom alebo roztopeným maslom. Z cesta môžeme vytvarovať aj žemle menších či väčších rozmerov, adekvátne tomu však prispôsobíme čas a intenzitu pečenia. Z cesta rovnako pripravíme aj tradičné ovarené praclíky.

Servírovanie

Mini žemle skvelo chutia ako raňajkové pečivo s maslom a domácou marmeládou. Prípadne ich môžeme naplniť zeleninou a syrom ako obložené žemle.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    27. október 2023, 07:58

    Prečo je v surovinach napisanych 80g sody bikarbony a v postupe uz nie?. Nie je 80g privela? Teraz neviem ci to tam dam ci nie?

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      27. október 2023, 07:59

      Aha uz som si vsimla ze do vody nasypat, ale zda sa mi 80g vela.

      Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať