Mini žemle
Suroviny
- 420 g hladkej múky Belbake (+ na pomúčenie)
- 8 g sušeného droždia
- 270 ml teplej vody
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
- 30 g masla Pilos
- 1,5 l vody
- 80 g sódy bikarbóny
Posýpka
- mak Belbake
- celá rasca Kania
- slnečnicové semienka Alesto
- sezam
- syr Pilos
- hrubá soľ
Potrebujeme
kuchynskú utierku, okrúhlu formičku alebo pohár s priemerom cca 6,5 cm, obracačku, veľký plech, papier na pečenie
POSTUP
V hrnčeku zmiešame lyžicu múky, cukor, sušené droždie a pár lyžíc teplej vody. Necháme 10 minút postáť. Do preosiatej múky urobíme jamku, do ktorej vlejeme obsah hrnčeka. Pridáme lyžičku soli, zmäknuté maslo a postupne za stáleho zapracovávania prilievame 270 ml teplej vody. Varechou alebo ručne miesime 8 – 10 minút, až kým získame kompaktné cesto. Cesto pomúčime, prikryjeme a necháme polhodinu postáť, resp. kým získa dvojnásobný objem.
Cesto opatrne roztiahneme na pomúčenej doske.
Tip: Hrúbka cesta by mala byť približne 3 – 4 cm (čím hrubšie cesto, tým vyššie žemle upečieme).
Okrúhlou formičkou alebo pohárom s pomúčeným okrajom vykrojíme z cesta žemle. Odrezky opäť spracujeme.
V užšom a vyššom hrnci privedieme do varu 1,5 l vody. Pridáme sódu bikarbónu a postupne vo vode vyvaríme všetky žemle. Každú varíme len približne 20 sekúnd a obracačkou otočíme.
Vyvarené a odkvapkané žemle uložíme na plech s papierom na pečenie. Môžeme ich posypať hrubou soľou, makom, sezamom, slnečnicovými semienkami, syrom alebo rascou. Pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C približne 11 – 13 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Tip: Pre intenzívnejšiu chuť a farbu ich môžeme v závere pečenia potrieť vajíčkom alebo roztopeným maslom. Z cesta môžeme vytvarovať aj žemle menších či väčších rozmerov, adekvátne tomu však prispôsobíme čas a intenzitu pečenia. Z cesta rovnako pripravíme aj tradičné ovarené praclíky.
Servírovanie
Mini žemle skvelo chutia ako raňajkové pečivo s maslom a domácou marmeládou. Prípadne ich môžeme naplniť zeleninou a syrom ako obložené žemle.