Silvestrovské syrové Gougères
Suroviny
Cesto
- 230 ml mlieka Pilos
- 90 g masla Pilos
- soľ Kania
- 130 g polohrubej múky Belbake
- 4 vajcia
- 120 g syra Gruyère Milbona Selection
- 2 vajcia
- čierne mleté korenie Kania
Náplň
- 200 g masla Pilos
- soľ Kania
- 400 g nátierky z čerstvého syra Pilos
- 150 g syra Gruyère Milbona Selection
- čerstvá pažítka
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka a metlička, cukrárske vrecko bez špičky, cukrárske vrecko s ozdobnou zúbkovanou špičkou, papier na pečenie, plech
POSTUP
V hrnci necháme zovrieť mlieko, maslo a štipku soli. Keď sa maslo rozpustí, prisypeme múku, premiešame a cesto odpaľujeme približne 2 minúty. Hotové cesto preložíme do misky a za stáleho miešania ho v robote necháme vychladnúť. Postupne pridávame vajcia a nastrúhaný syr.
Tip 1: Syr Gruyère môžeme nahradiť Goudou.
Tip 2: Jednohubky budú hutnejšie ak použijeme viac syra do cesta. Ak použijeme syra menej, jednohubky sa pri pečení viac nafúknu.
Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka bez špičky a v dostatočných rozostupoch ho nanášame na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením jednohubky potrieme zmiešanými vajíčkami so štipkou soli a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút. Po upečení ich necháme úplne vychladnúť na plechu.
Náplň
Maslo vyšľaháme so štipkou soli do peny. Postupne primiešame nátierku z čerstvého syra. Okoreníme, pridáme nastrúhaný syr a 1 hrsť najemno nastrihanej pažítky.
Tip 3: Náplň môžeme ochutiť ľubovoľnou bylinkou podľa chuti.
Zmes prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou zúbkovanou špičkou a nanesieme na spodnú vrstvu upečeného cesta. Prikryjeme vrchnou časťou a náplň nanesieme v menšom množstve aj navrch jednohubky. Na záver okoreníme a posypeme pažítkou.