Placky z kyslej kapusty
Suroviny
- 250 g kyslej kapusty (hmotnosť bez nálevu)
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 3 lahôdkové cibuľky
- 1 štipľavá paprička
- 3 strúčiky cesnaku
- ½ lyžice dijonskej horčice Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 vajcia
- 50 g polohrubej múky Belbake
Servírovanie
- sterilizované kyslé uhorky Freshona
Potrebujeme
- strúhadlo alebo lis na cesnak
POSTUP
Z kyslej kapusty v dlaniach vytlačíme prebytočnú šťavu a premiestnime do misy. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, lahôdkové cibuľky, papričku, nastrúhané alebo pretlačené strúčiky cesnaku, horčicu, soľ, korenie a lyžicu olivového oleja.
Tip: Množstvo soli prispôsobíme slanosti kyslej kapusty.
Všetko spolu premiešame a potom do masy zapracujeme aj vajcia. Nakoniec primiešame múku a necháme chvíľu postáť.
Na panvici s dvomi lyžicami oleja pečieme postupne menšie placky.
Tip: Na každú placku postačí kopcovitá lyžica cesta, ktorú počas pečenia na panvici opatrne roztlačíme do strán.
Pečieme 3 – 4 minúty z každej strany. V prípade potreby podlejeme olejom.
Servírovanie
Placky z kyslej kapusty servírujeme s kyslými uhorkami. Skvelo sa hodia aj k bylinkovému jogurtu, bryndzovému dipu, či k šalátom.
Tip: Placky sú mierne pikantné, majú výraznú chuť a napriek tomu sú ľahučké a jemné. Na rozdiel od zemiakových placiek sú vhodnejšie ako pochúťka alebo občerstvenie či predjedlo. Vo väčšom množstve však rovnako dobre poslúžia ako ľahšia večera, resp. hlavný chod.