Moravské koláče
Suroviny
- 300 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 42 g čerstvého droždia
- 650 g hladkej múky Belbake
- 2 vajcia
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- soľ Kania
- 150 g masla Pilos
- 500 g hrudkovitého tvarohu Pilos
- 2 lyžice vanilkového cukru
- 80 g práškového cukru Belbake
- 50 g polohrubej múky Belbake
- slivkový lekvár Sympathica
Potrebujeme
- valček
POSTUP
Cesto
Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, premiešame a necháme podkysnúť.
Vo väčšej mise zmiešame hladkú múku, jedno vajíčko, kryštálový cukor, štipku soli, 100 g roztopeného masla a pripravený kvások. Vymiesime cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne hodinu.
Plnka
Tvaroh, vanilkový cukor a 30 g práškového cukru zmiešame.
Mrvenička
Polohrubú múku, 50 g práškového cukru a 50 g masla vymiešame prstami do pieskovej konzistencie.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku cca 1 cm. Pomocou misky alebo formičky vykrajujeme kruhy s priemerom cca 12 cm. Kolieska ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. V strede každého kruhu urobíme miernu priehlbinku, napríklad spodnou časťou misky. Naplníme ju tvarohom a do stredu tvarohovej plnky dáme lyžičku lekváru. Okraje koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom. Povrch posypeme mrveničkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút.