Orechový koláč
Cesto
- 300 g hladkej múky Belbake
- 150 g zmäknutého masla
- 150 g práškového cukru Belbake
- 2 vajíčka
- 1/2 lyžičky soli
Plnka
- 50 g zmäknutého masla
- 100 g trstinového cukru
- 4 vajíčka
- 150 g medu Confeira
- 200 g orechov mix Alesto
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- šľahací mixér
- sekací mixér
- valček
- formu na pečenie s nízkym vlnitým okrajom s priemerom 24 cm (najlepšie s vyberateľným dnom)
- formičku na vykrajovanie
- sitko
Postup
Cesto
Vo väčšej miske zmiešame všetky suroviny a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme odstáť asi 2 hodiny.
Plnka
Maslo s cukrom vymiešame mixérom do peny. K maslovej zmesi po jednom primiešame vajíčka, ktoré musia mať izbovú teplotu. Postupne vmiešame med a na záver pridáme posekané orechy (100 g najemno a 100 g na kúsky).
Orechový koláč
Odležané cesto rozvaľkáme medzi 2 potravinovými fóliami do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm. Cestom vystelieme celé dno aj okraje tortovej formy. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme na dekoráciu. Na cesto rovnomerne navrstvíme orechovú plnku. Pečieme v predhriatej rúre približne 20 minút pri 180 °C. Medzitým zvyšok cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrojíme hviezdičky. Po 20 minútach uložíme hviezdičky na predpečený koláč a pečieme ďalších 15 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť. Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.