Morčacie karí s karamelizovaným ananásom
- 600 g morčacích prsných rezňov v celku
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g póru (iba biela časť)
- 30 g čerstvého zázvoru
- rastlinný olej Promienna
- 20 g masla
- 550 g jabĺk
- 3 lyžice karí korenia Mikado
- 400 ml hydinového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1/2 lyžičky zemiakového škrobu Belbake
- 300 g ryže Basmati Golden Sun
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice trstinového cukru
- 100 g čerstvého ananásu
Potrebujeme
- sitko
- hrniec s pokrievkou vhodný do rúry
Postup
Karí omáčka
Cesnak, bielu časť póru, cibuľu a zázvor očistíme, nakrájame na malé kúsky a speníme v hrnci na rozpálenom oleji a masle. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na malé kocky a pridáme k základu. Posypeme karí korením, krátko orestujeme a podlejeme vývarom. Varíme 10–15 minút, kým zelenina nezmäkne. Potom podlejeme smotanou a podľa potreby zahustíme zemiakovým škrobom rozmiešaným s 3 lyžicami vody. Omáčku na záver prepasírujeme cez sitko.
Dusená ryža
Ryžu nasypeme do hrnca, zalejeme vodou (na 1 diel ryže pridáme 1 a 1/2 dielu vody), trochu osolíme, premiešame, prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Ryžu dusíme na miernom plameni, kým sa voda neodparí. Potom hrniec s ryžou vložíme do rúry vyhriatej na 130 °C a necháme ju zmäknúť (asi 20 minút).
Morčacie mäso
Umyté a osušené morčacie prsia nakrájame na menšie plátky, trochu osolíme, okoreníme a sprudka orestujeme na panvici na troche oleja. Prebytočný olej zlejeme a mäso zalejeme pripravenou omáčkou. Krátko prevaríme.
Ananás
Na menšej panvici skaramelizujeme trstinový cukor. Pridáme ananás nakrájaný na kúsky a chvíľu restujeme. Premiešame, aby sa kúsky ananásu obalili v karameli.
Servírovanie
Morčacie mäso s karí omáčkou podávame v hlbokom tanieri posypané kúskami karamelizovaného ananásu. Dusenú ryžu podávame samostatne v miske.