Hovädzia roštenka na hubách
- 4 plátky hovädzej roštenky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 lyžičky hrubozrnnej horčice Duc De Coeur
- rastlinný olej Promienna
- hladká múka Belbake (na pomúčenie)
- 100 g šampiňónov
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- maslo Pilos
- 100 ml suchého bieleho vína
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 300 g zemiakov
- 50 ml mlieka Pilos
- 50 g pohánky
- 2 lahôdkové cibuľky
- 100 g hlivy ustricovej alebo kotúčovej
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
Potrebujeme
- tĺčik na mäso
- tyčový mixér
Hovädzia roštenka
Roštenku naklepeme a okraje plátkov na 2 - 3 miestach narežeme (vďaka tomu si mäso udrží svoj tvar). Ochutíme soľou a korením a každý potrieme hrubozrnnou horčicou. Opečieme ich na rozpálenej panvici s olejom z každej strany. Opečené plátky vyberieme, do tej istej panvice v ktorej sme opekali mäso, prilejem trochu oleja a orestujeme na ňom šampiňóny nakrájané na väčšie kúsky. Po chvíli pridáme 1 lyžicu masla, cibuľu a 2 strúčiky cesnaku nakrájané na väčšie kúsky. Orestované huby s cibuľou a cesnakom podlejeme vínom a necháme chvíľu povariť. Potom do panvice vrátime orestované plátky roštenky a podlejeme vývarom tak, aby bolo mäso zľahka ponorené. Prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka (minimálne 1 hodinu). Potom mäso opäť vyberieme, do panvice prilejeme 100 ml smotany a rozmixujeme. Do pripravenej omáčky vrátime mäso.
Nadstavovaná zemiaková kaša
Zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka a scedíme. Potom ich roztlačíme, osolíme, pridáme 50 g masla, prilejeme 50 ml smotany, mlieko a premiešame. Nakoniec primiešame uvarenú pohánku a nakrájanú lahôdkovú cibuľku nakrájanú na kolieska.
Hliva ustricová
Z umytej a očistenej hlivy odstránime tvrdé časti, nakrájame ju na kúsky a opečieme na rozohriatej panvici s olejom. Po chvíli pridáme 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a nasekanú petržlenovú vňať.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme mäso s omáčkou, porciu nadstavovanej zemiakovej kaše a restovanú hlivu s cesnakom. Dozdobíme lístkami petržlenovej vňate.