Mramorový koláč s čokoládovou polevou s orieškami
Suroviny
Koláč
- 300 g masla Pilos
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 4 vajcia
- 200 g hladkej múky Belbake
- 1 kypriaci prášok do pečiva Belbake
- 120 ml mlieka Pilos
- 30 g kakaa Belbake
Sirup
- 50 g medu
- 40 ml vody
Poleva
- 80 g vlašských orechov Alesto
- 150 g horkej čokolády Fin Carré
- 150 g mliečnej čokolády Fin Carré
- 50 g masla Pilos
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Potrebujeme
- robot s nadstavcom metlička, papier na pečenie, formu na chlebík s rozmermi 22 × 8 × 7 cm, cukrárske vrecko, špajdľu, mriežku
POSTUP
Koláč
Maslo s cukrom šľaháme asi 10 minút do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajcia.
Tip: Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu, aby sa cesto nezrazilo.
Striedavo pridávame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a vlažné mlieko.
Polovicou cesta naplníme papierom na pečenie vystlanú formu.
Zvyšné cesto zmiešame s kakaom a preložíme do cukrárskeho vrecka. Odstrihneme malý otvor a podľa vlastnej predstavy nanesieme do bieleho cesta. Špajdľou prejdeme cez obe vrstvy, aby vznikol mramorový vzor. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne hodinu.
Sirup
Med zmiešame s vodou a necháme zovrieť.
Mramorový koláč hneď po dopečení prelejeme sirupom a necháme vo forme vychladnúť.
Tip: Vďaka sirupu zostane koláč dlhšie vláčny.
Poleva
Orechy nasucho opečieme a nasekáme nahrubo.
Vo vodnom kúpeli spolu zohrejeme čokolády, maslo a smotanu. Rozmiešame dohladka a primiešame orechy.
Koláč vyberieme z formy a stiahneme papier na pečenie. Na mriežke ho prelejeme pripravenou polevou a necháme stuhnúť v chladničke.