Piškótová torta s mangom
Piškótové cesto
- 5 vajíčok
- 125 g práškového cukru Belbake
- 125 g hladkej múky Belbake
Mangová pena
- 300 g očisteného manga
- šťava z 1 citróna
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 4 plátky želatíny (6,4 g)
- 300 g smotany na šľahanie Pilos (33%)
Na ozdobenie
- 1 mango
Postup
Potrebujeme
- šľahací mixér
- cukrárske vrecko so zúbkovanou špičkou
- papier na pečenie
- tortovú formu s priemerom 20 cm
- mixér na smoothie/ponorný mixér
Piškótové cesto
Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý a lesklý sneh.
Tip: Počkáme, kým sa z bielkov vytvorí pena, až potom začneme prisypávať cukor.
Žĺtky vidličkou rozmiešame a ručne stierkou jemne primiešame do snehu. Opatrne primiešame aj preosiatu múku. Cesto naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou zúbkovanou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame súvislú vlnovku širokú asi 10 cm.
Na druhý plech vystlaný papierom na pečenie nanesieme cesto do tvaru kruhu s priemerom 20 cm. Pečieme iba krátko, asi 10 minút, v rúre vyhriatej na 180 °C.
Mangová pena
Mango očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme ho spolu so šťavou z citróna na hladké pyré. Želatínu necháme napučať v studenej vode. Časť pyré ohrejeme v hrnci s cukrom, kým sa cukor nerozpustí.
Do teplej, nie však vriacej, mangovej zmesi primiešame napučanú a vyžmýkanú želatínu. Primiešame zvyšné pyré a šľahačku vyšľahanú do polotuha.
Torta
Vychladnutým piškótovým cestom vystelieme okraje a dno tortovej formy a vlejeme pripravenú penu. Tortu necháme v chladničke dôkladne stuhnúť (najlepšie cez noc).
Tip: Piškótové cesto vtlačíme do formy natesno, spoje musia byť poriadne utesnené, aby plnka nevytekala.
Mango ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a ozdobne uložíme na vrch torty.