Parené buchty so slivkovým lekvárom
Buchty
- 15 g droždia
- 120 ml vlažného mlieka Pilos
- 250 g hladkej múky Belbake
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 30 g zmäknutého masla Pilos
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
Krém
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 5 žĺtkov
- 30 g kryštálového cukru Belbake
Ešte budeme potrebovať
- 160 g slivkového lekváru Sympathica
- 30 g rozpusteného masla Pilos
- 80 g mletého maku Belbake
- 20 g práškového cukru Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér s miesiacim hákom
- valček
- hrniec s pokrievkou a sitkom na naparovanie
- metličku na šľahanie
Čas kysnutia: 1,5 hodiny
Buchty
V mlieku rozmiešame droždie, 1 lyžicu múky, 1 lyžicu cukru a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Zvyšnú múku, cukor, soľ, maslo, vajíčka a kvások vymiešame na hladké a elastické cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rukami krátko prehnietime a rozvaľkáme na tenko do tvaru štvorca, ktorý rozrežeme na 4 časti. Do stredu každej pridáme slivkový lekvár. Dôkladne zabalíme, aby plnka nevytiekla a jemne vytvarujeme buchty. Takto pripravené knedle necháme podkysnúť ešte asi 20 minút.
Medzitým necháme v parnom hrnci zovrieť vodu. Naparovacie sitko potrieme olejom alebo maslom a položíme naň buchty. Paríme pod pokrievkou približne 18 minút (počas parenia hrniec neodkrývame, aby buchty nespľasli).
Hotové buchty vyberieme z hrnca, popicháme na viacerých miestach špajdľou alebo vidličkou a polejeme rozpusteným maslom.
Krém
Do hrnca dáme zohriať smotanu. Žĺtky ručne vymiešame s cukrom. Keď zmes skoro vrie, stiahneme ju z ohňa a malé množstvo z nej prilejeme do žĺtkovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty. Až potom žĺtkovú zmes primiešame do smotany. Na miernom ohni za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarený krém prelejeme do misky.
Servírovanie
Parené buchty podávame s krémom, posypané makom zmiešaným s cukrom.