9
44
Parené buchty so slivkovým lekvárom

Parené buchty so slivkovým lekvárom

30 min
4 porcie

Buchty

  • 15 g droždia
  • 120 ml vlažného mlieka Pilos
  • 250 g hladkej múky Belbake
  • 30 g kryštálového cukru Belbake
  • štipka soli Belbake
  • 30 g zmäknutého masla Pilos
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok

Krém

  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 5 žĺtkov
  • 30 g kryštálového cukru Belbake

Ešte budeme potrebovať

  • 160 g slivkového lekváru Sympathica
  • 30 g rozpusteného masla Pilos
  • 80 g mletého maku Belbake
  • 20 g práškového cukru Belbake

POSTUP

POTREBUJEME

  • mixér s miesiacim hákom
  • valček
  • hrniec s pokrievkou a sitkom na naparovanie
  • metličku na šľahanie

Čas kysnutia: 1,5 hodiny

Buchty

V mlieku rozmiešame droždie, 1 lyžicu múky, 1 lyžicu cukru a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Zvyšnú múku, cukor, soľ, maslo, vajíčka a kvások vymiešame na hladké a elastické cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rukami krátko prehnietime a rozvaľkáme na tenko do tvaru štvorca, ktorý rozrežeme na 4 časti. Do stredu každej pridáme slivkový lekvár. Dôkladne zabalíme, aby plnka nevytiekla a jemne vytvarujeme buchty. Takto pripravené knedle necháme podkysnúť ešte asi 20 minút.

Medzitým necháme v parnom hrnci zovrieť vodu. Naparovacie sitko potrieme olejom alebo maslom a položíme naň buchty. Paríme pod pokrievkou približne 18 minút (počas parenia hrniec neodkrývame, aby buchty nespľasli).

Hotové buchty vyberieme z hrnca, popicháme na viacerých miestach špajdľou alebo vidličkou a polejeme rozpusteným maslom.

Krém

Do hrnca dáme zohriať smotanu. Žĺtky ručne vymiešame s cukrom. Keď zmes skoro vrie, stiahneme ju z ohňa a malé množstvo z nej prilejeme do žĺtkovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty. Až potom žĺtkovú zmes primiešame do smotany. Na miernom ohni za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarený krém prelejeme do misky.

Servírovanie

Parené buchty podávame s krémom, posypané makom zmiešaným s cukrom.

 

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    12. marec 2025, 14:07

    Dobrý deň, ten kuch.robot s hákom, to bol dobrý nápad...Cesto hladké ako od Mattela 👍🏻👍🏻👍🏻

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      18. marec 2025, 08:26

      ďakujeme 🥰

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    10. január 2025, 19:48

    Na webe je milion receptov na vsetko a i tak vzdy skoncim tu na lidli. Super recepty, prehladne a zrozumitelne 👍👍🙂. Veronika busova je naj pokial ide o sladku kuchynu.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      18. marec 2025, 08:25

      tešíme sa, robíme to presne pre ľudí ako ste Vy! 🥰

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    19. marec 2024, 07:47

    Konečne som našla recept na parené buchty, aj na druhý deň sú mäkkučké mňam. Ďakujem

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    28. január 2024, 10:40

    Dobrý deň, prosím Vás ak chcem robiť dvojitú dávku tak treba všetko zdvojnásobiť? S pozdravom Michaela

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      31. január 2024, 18:29

      Nie strojnásobiť 🤦🤦🤦🤦🤦

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      30. január 2024, 14:24

      Bože môj, niekedy je až obdivuhodné sa zamyslieť nad tým akú primitívnu otázku sa dokážu ľudia opýtať.

      Odpovedať
      • Kuchyňa Lidla
        04. február 2024, 19:14

        Radšej sa spýtať, ako potom ľutovať. Hlavne, keď ide o parené buchty. 😉 Áno, zdvojnásobte všetky suroviny. 😊

        Odpovedať
  • H
    Hosť
    16. február 2021, 23:31

    Dobry vecer, prosim buchty som naparovala 18 minut pod sklenenou pokrievkou...boli krasne, ale ked som pokrievku po 18` odokryla, buchty okamzite splasli...kde som urobila chybu?

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      12. marec 2025, 07:52

      preparené.Ono to neide vždy všetko podľa receptu.Stačí,že sú menšie, alebo sa rýchlo paria a stačí im menej minút.Ja neparím tak dlho ani knedle .

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      17. apríl 2023, 14:37

      Buchty párom iba 9-10 min.

      Odpovedať
      • H
        Hosť
        28. máj 2023, 11:47

        netreba odpovedat

        Odpovedať
    • H
      Hosť
      09. marec 2022, 14:30

      Aj ja by som rada vedela prečo splasli, tiež sa mi to stalo

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      27. november 2021, 10:20

      Chneď popichať ihlicou,aby vzduch sa dodtal von

      Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať