Orechové štangličky s citrónovým snehom
Suroviny
Orechové štangličky
- 220 g práškového cukru Belbake
- 20 g Zlatého klasu
- štipka soli Kania
- 125 g na jemno mletých vlašských orechov Alesto
- 125 g na hrubo mletých vlašských orechov Alesto
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- kôra z 1 citróna
Citrónový sneh
- 200 g práškového cukru Belbake
- 1 bielok
- šťava z ½ citróna
- 10 g Zlatého klasu
Ešte potrebujeme
- cca 40 g Zlatého klasu (na podsýpanie)
- 1 bielok
- kôra z 1 citróna
Potrebujeme
- robot s nadstavcom metlička, potravinársku fóliu, valček, pravítko, veľký plech, papier na pečenie, metličku, pierko na potieranie, cukrárske vrecko bez špičky, strúhadlo
POSTUP
Orechové štangličky
Všetky suroviny spolu zmiešame, zabalíme do fólie a necháme tuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.
Odstáte cesto rozvaľkáme na Zlatým klasom poprášenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika.
Tip: S cestom pracujeme rýchlo, aby nezmäklo. Ak nepripravujeme bezlepkové štangličky, tak na podsýpanie môžeme použiť aj múku.
Cesto nakrájame na 24 pásov (3 × 8 kusov) s rozmermi cca 2 × 10 cm. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme tuhnúť v chladničke.
Citrónový sneh
Z cukru a bielka šľaháme nad parom vo vodnom kúpeli sneh asi 5 minút. Miešame, kým sa cukor rozpustí a zmes je teplá na dotyk. Preložíme do mixéra a na najvyššej rýchlosti šľaháme do vychladnutia. Potom pridáme zvyšné suroviny a zašľaháme. Snehom naplníme cukrárske vrecko.
Stuhnuté tyčinky potrieme bielkom.
Tip: Vďaka bielku bude citrónový sneh lepšie držať a neodliepať sa.
Potom ich úhľadne ozdobíme snehom, posypeme citrónovou kôrou a sušíme v rúre vyhriatej na 120 °C približne 20 – 30 minút. Upečené ich necháme vychladnúť na plechu.