Pečená krkovička plnená cesnakovou pastou
Konfitovaný cesnak
- olivový olej Primadonna
- cesnak
- bobkový list Mikado
Pečená krkovička
- 20 strúčikov konfitovaného cesnaku
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice Kania
- 2 pomaranče
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 kg bravčovej krkovičky vcelku
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Mikado
- 2 lyžice kvetového medu
Kuskus
- hydinový vývar
- 400 g uvareného kuskusu Campo Largo
- 1 červená cibuľa
- 100 g papriky mix (červená, žltá, zelená)
- 1 lyžica masla Pilos
- 8 sušených marhúľ
- 50 g kešu orechov Alesto
- čerstvá mäta
- 1 granátové jablko
POSTUP
POTREBUJEME
- potravinovú fóliu
- tĺčik na mäso
- špagát
- pekáč
- alobal
Konfitovaný cesnak
Olivový olej nalejeme do menšieho hrnca a zohrejeme. Pridáme očistené strúčiky cesnaku a bobkový list. Zohrejeme na 80 – 90 °C. Dávame pozor, aby sa cesnak nepripálil. Potom hrniec vložíme do rúry rozohriatej na 90 – 95 °C a hodinu konfitujeme. Hotový cesnak s olejom preložíme do uzavierateľnej sklenenej nádoby. Dávame pozor, aby všetky strúčiky cesnaku boli zaliate olivovým olejom. Uchovávame v chladničke.
Pečená krkovička
Ako prvé si pripravíme cesnakovú pastu. Strúčiky konfitovaného cesnaku rozpučíme, pridáme horčicu, kôru z umytých pomarančov, 2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate a dobre premiešame.
Krkovičku rozrežeme na jeden veľký plát. Prikryjeme fóliou a naklepeme. Osolíme, okoreníme a potrieme cesnakovou pastou tak, aby na koncoch rolády ostalo mäso nepotreté. Zrolujeme a zviažeme špagátom. Povrch ešte ochutíme soľou. Preložíme do pekáča, pokvapkáme medom a podlejeme pomarančovou šťavou a trochou vody. Prikryjeme alobalom a pečieme domäkka v rúre vyhriatej na 135 °C približne 2 hodiny. Približne 30 minút pred dokončením alobal odstránime a pečieme dozlatista.
Kuskus
Kuskus uvaríme podľa návodu na obale, ale namiesto vody použijeme hydinový vývar. Na roztopenom masle orestujeme cibuľu nakrájanú na hrubo a papriku na kocky. Pridáme nakrájané sušené marhule a kuskus, Premiešame a ochutíme ešte orestovanými kešu orechami, podľa potreby soľou a 1 lyžicou nasekanej mäty.
Servírovanie
Výpek z rolády prelejeme do kastróla a necháme zohriať. Na tanier naberieme porciu kuskusu ozdobenú zrnkami granátového jablka a mätou. Pridáme mäsovú roládu zbavenú špagátu a nakrájanú na plátky, ktoré ešte prelejeme výpekom.