Pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré
- 4 celé kuracie stehná
- 1 kg petržlenu
- olivový olej Biotrend
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- čerstvý rozmarín
- čerstvý tymian
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml vody
- 50 g masla
- 1/2 cibule
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 200 g zemiakov
Potrebujeme
- zapekaciu misu
- strúhadlo
- alobal
- tyčový mixér
Postup
Pečené kuracie stehná
500 g očisteného, umytého petržlenu nakrájame na hranolčeky, poukladáme ich do zapekacej misy, pokvapkáme olivovým olejom, ochutíme soľou a čiernym korením. Kuracie stehná umyjeme, osušíme a rozdelíme na horné a spodné. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou. Poukladáme ich na petržlen a posypeme nasekaným čerstvým rozmarínom a tymianom. Na záver pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a 100 ml vody. Zapekaciu misu zakryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C. Po hodine odstránime alobal a pečieme pri rovnakej teplote ďalších 45 minút.
Petržlenové pyré
Vo väčšom hrnci necháme rozpustiť maslo a orestujeme na ňom nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme zvyšný petržlen nakrájaný na kocky a osolíme. Po chvíli podlejeme vodou a smotanou. Varíme domäkka a potom zmixujeme pomocou tyčového mixéru. Na zahustenie pridáme uvarené roztlačené zemiaky a dôkladne premiešame.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme petržlenové pyré, naň položíme kúsky pečeného petržlenu, pečené kuracie stehno a prelejeme výpekom.