Pečené mäso s topinamburmi a ružičkovým kelom
- 1 kg bravčového stehna
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 6 strúčikov cesnaku
- morská soľ
- v mlynčeku Kania
- čierne korenie
- v mlynčeku Kania
- čerstvý rozmarín
- 2 cibule
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 200 ml suchého bieleho vína
- 500 g ružičkového kelu
- 1 kg topinamburov
- 1 štipľavá paprička
- čerstvý tymian
- 3 lyžice masla Pilos
POSTUP
POTREBUJEME
- plech na pečenie
- sitko
- panvicu
Pečené mäso
Do umytého a osušeného stehna urobíme tenkým nožom asi 10 ‒ 12 otvorov, do ktorých dáme očistenú a na hranolčeky nakrájanú mrkvu a petržlen a celé strúčiky cesnaku. Zo všetkých strán ochutíme soľou a čiernym korením. Preložíme na plech a posypeme natrhaným rozmarínom. Na plech pridáme zvyšnú koreňovú zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky a 1 cibuľu. Na mäso a na zeleninu položíme kúsky masti, podlejeme vínom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 2 hodiny. Počas pečenia polievame mäso každých 15 minút výpekom. V prípade potreby ešte podlejeme vodou alebo vínom.
Príloha
Ružičkový kel očistíme a oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Na olivovom oleji ho domäkka a dozlatista orestujeme spolu s očistenými a na menšie kúsky nakrájanými topinamburmi, nadrobno nasekanou cibuľou a štipľavou papričkou. Osolíme, okoreníme a pridáme nasekaný tymian. Tesne pred dokončením pridáme 2 lyžice masla.
Omáčka
Keď je mäso upečené, výpek precedíme na panvicu a zredukujeme ho na hustejšiu omáčku. Tesne pred dokončením pridáme 1 lyžicu masla na zjemnenie.
Servírovanie
Pečené stehno nakrájame na plátky. Podávame ho s restovanou zeleninou a preliate omáčkou.