Pečené mleté mäso s karamelizovanou cibuľou
- 800 g mletého mäsa mix
- 2 vajcia
- 4 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 5 vetvičiek čerstvého tymianu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 ml vody
- 2 lyžice rastlinného oleje Promienna
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 100 g zemiakov
- 2 lyžice masla Pilos
- 50 ml mlieka Pilos
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 3 lyžice hrubozrnnej horčice Duc De Coeur
- 1/2 červenej papriky
Potrebujeme
- zapekaciu misu
- sitko
- metličku na šľahanie
Postup
Pečené mleté mäso
V miske zmiešame mleté mäso s vajíčkami, 1 najemno nasekanou cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou a lístkami z 3 vetvičiek tymianu. Ochutíme soľou, korením a dôkladne premiešame. Z mäsovej hmoty vytvarujeme rukami 3 - 4 šišky. Preložíme ich do zapekacej misy, do ktorej sme pridali približne 50 ml vody. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 35 - 45 minút (podľa veľkosti mäsových šišiek).
Karamelizovaná cibuľa
Zvyšné 3 cibule nakrájame na pásiky a orestujeme ich na panvici na rozpálenom oleji. Keď cibuľa získa zlatistú farbu, pridáme cukor, 1 vetvičku tymianu a zľahka osolíme. Restujeme ďalej do zlatohneda.
Zemiaková kaša
Ošúpané zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a prepasírujeme. Pridáme k nim maslo a soľ. Mlieko a smotanu prilievame postupne, aby kaša nebola príliš riedka. Dôkladne premiešame metličkou, aby kaša získala krémovú konzistenciu. Na záver primiešame hrubozrnnú horčicu.
Restovaná červená paprika
1/2 červenej papriky nakrájame na kocky a orestujeme na rozpálenej panvici s trochou oleja (paprika by mala zostať chrumkavá). Ochutíme ju soľou, korením a 1 vetvičkou tymianu.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme porciu zemiakovej kaše. Na ňu položíme 2 - 3 plátky upečeného mletého mäsa. Ozdobíme orestovanou červenou paprikou a karamelizovanou cibuľou.