Domáce gnocchi s lososom a hráškom
- 500 g čerstvého lososa
- 1,5 kg zemiakov
- 300 g hladkej múky Belbake
- 2 vajcia
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 ml suchého bieleho vína
- 500 ml teplého zeleninového vývaru
- 200 g mrazeného hrášku Chira
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- čerstvá bazalka
- 1 citrón
Potrebujeme
- lis na zemiaky alebo jemné strúhadlo
- sitk
- väčší hrniec s pokrievkou
Domáce gnocchi
Dôkladne umyté neošúpané zemiaky varíme v osolenej vode domäkka. Scedíme a necháme trochu vychladnúť. Potom ich ošúpeme a prepasírujeme. Pridáme k nim múku, celé vajcia a štipku soli. Na doske vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na približne rovnako veľké časti. Z každej časti vytvarujeme rukami valček hrubý približne 2 cm. Z valčekov krájame gnocchi (dlhé asi 3 cm). Varíme ich vo vriacej osolenej vode približne 5 minút.
Krémová omáčka s lososom a hráškom
Z umytého a osušeného lososa odstránime kožu a nakrájame ho na malé kúsky. Orestujeme ho na rozohriatej panvici na troche olivového oleja. Po chvíli pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Ochutíme soľou a čiernym korením. Keď sú suroviny orestované dozlatista, prilejeme víno a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom podlejeme teplým vývarom, pridáme rozmrazený hrášok a chvíľu spolu varíme. Pridáme uvarené gnocchi, smotanu a necháme prejsť varom. Na záver ochutíme nasekanou bazalkou a pár kvapkami citrónovej šťavy.
Servírovanie
Gnocchi s lososom a hráškom servírujeme v hlbokom tanieri pokvapkané olivovým olejom a ozdobené lístkami bazalky.
Tip: Gnocchi si môžete pripraviť aj z upečených zemiakov, z ktorých lyžicou vyberiete vnútro a prepasírujete.