Pečený králik s plnkou a krémovým špenátom
Suroviny
- 3 včerajšie žemle
- 1 hrsť + 400 g mladého špenátu
- 100 g bravčovej šunky Pikok
- 3 lyžice masla Pilos
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka Pilos
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 celý králik bez hlavy
- 100 g hydinovej pečene
- olivový olej Primadonna
- asi 500 ml vody
- 2 veľké bataty
- 400 g mladého špenátu
- 2 šalotky
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Potrebujeme
- alobal, pekáč
POSTUP
Žemle nakrájame na kocky a zmiešame s na rezance nasekanou hrsťou špenátu, šunkou, roztopeným maslom, vajcami, vlažných mliekom, soľou a korením. Necháme 10 minút odstáť.
Králika vykostíme, naporciujeme na jednotlivé diely a spolu s vnútornosťami osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Chrbát a stehná naplníme odstátou plnkou, pečienkou a pokiaľ máme, tak aj králičími ľadvinkami.
Naplnené diely zabalíme do alobalu pokvapkaného olejom a preložíme do pekáča. Pridáme i predné nohy, podlejeme vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 1,5 – 2 hodiny na teplovzdušnom programe. Spolu s králikom, avšak mimo pekáč, pečieme i umyté neošúpané bataty v celku.
Zvyšných 400 g špenátu krátko oblanšírujeme – asi minútu povaríme vo vriacej osolenej vode, precedíme a necháme odkvapkať.
V hrnci s rozpáleným olejom speníme nadrobno nakrájanú šalotku. Podlejeme smotanou a zredukujeme asi o 2/3 objemu na omáčkovú konzistenciu.
Zredukovanú smotanu osolíme, okoreníme, pridáme vyžmýkaný blanšírovaný špenát a premiešame.
Upečený batat ošúpeme a rozpolíme. Králika vyberieme z alobalu a naplnený chrbát nakrájame na plátky.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme polovicu upečeného batatu, ktorý ešte osolíme. Pridáme porciu plneného králika, krémový špenát a pokvapkáme olejom.