Pistáciový koláč s jahodami
Suroviny
- 120 g masla Pilos
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- 3 vajcia
- 150 g nesolených pistácií Alesto
- 15 g Zlatého klasu
- 10 ml tuzemáku Alliance
- 2 lístkové cestá Chef Select
- štipka soli Belbake
- 500 g jahôd
- 40 g medu
- šťava z ½ citróna
Potrebujeme
robot s nadstavcom lopatka, sekací mixér, pravítko, plech na pečenie, pierko na potieranie
POSTUP
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Potom za stáleho šľahania postupne po jednom zapracujeme dve vajcia. Pridáme 120 g najemno namletých pistácií, Zlatý klas, tuzemák a zašľaháme.
Jedno lístkové cesto rozprestrieme a vyrežeme z neho 30 cm dlhý obdĺžnik. Spolu s papierom ho preložíme na plech. Z prebytočného a druhého cesta vyrežeme 2 cm široké pásy, ktoré uložíme na koláč v dvoch vrstvách tak, aby sme vytvorili vyvýšené okraje. Rohy zarovnáme.
Do stredu natrieme krém. Vyvýšené okraje potrieme vajíčkom rozmiešaným so štipkou soli. Na krém poukladáme umyté jahody nakrájané na plátky (niekoľko jahôd necháme v celosti a odložíme na zdobenie). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Tip: Koláč je upečený, keď je hnedý aj zospodu.
Upečený a vychladnutý koláč polejeme medom zmiešaným s citrónovou šťavou.
Servírovanie
Pistáciový koláč podávame dozdobený na štvrtiny nakrájanými čerstvými jahodami a nahrubo nasekanými zvyšnými pistáciami.