Plnený losos so špenátom
- 4 filety z čerstvého lososa
- 3 vajcia
- bio olivový olej Primadonna
- 2 a ½ lyžice masla Pilos
- 3 strúčiky cesnaku
- 125 g čerstvého špenátu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 citrón
- ½ brokolice
- ½ karfiolu
- 2 mrkvy
- 1 červená cibuľa
- 1 hrsť sušených paradajok v oleji Baresa
- čerstvý kôpor
- 1 – 2 lahôdkové cibuľky (iba zelena časť)
Postup
POTREBUJEME
- sitko
- strúhadlo
Plnený losos
Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme.
Na panvici s rozohriatym olejom a ½ lyžicou masla orestujeme dozlatista 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno. Pridáme umytý a osušený špenát, ochutíme soľou, korením a zľahka premiešame. Stiahneme z ohňa, prikryjeme pokrievkou a počkáme, kým špenát zmäkne. Potom ho zbavíme
prebytočnej tekutiny. K vyžmýkanému špenátu pridáme nastrúhané žĺtky (bielky nepoužijeme vôbec) a premiešame. Z filiet odstránime kožu. Každú filetu pozdĺžne narežeme. Pripravené otvory „kapsy“ naplníme špenátovo-vajíčkovou zmesou. Osolíme a okoreníme. Opekáme ich na rozohriatej panvici s olejom z každej strany približne 5 minút. Na záver k nim pridáme 1 lyžicu masla, citrónovú šťavu a stiahneme z ohňa.
Restovaná zelenina
Mrkvy nakrájame na menšie hranolčeky a vložíme do vriacej osolenej vody. Po približne 2 minútach pridáme na menšie kúsky nakrájanú brokolicu a karfiol a spolu varíme do polomäkka. Zeleninu scedíme a necháme odkvapkať. Na väčšej panvici rozohrejeme olej, na ktorom orestujeme na lupienky nakrájanú červenú cibuľu a 1 strúčik cesnaku na plátky. Keď sú opečené dozlatista, pridáme 1 lyžicu masla, odkvapkanú zeleninu a na menšie kúsky nakrájané sušené paradajky. Ochutíme soľou a korením. Na záver pridáme nasekaný kôpor (podľa chuti) a zelenú časť z lahôdkovej cibuľky.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu restovanej zeleniny, na ňu plneného lososa a posypeme nasekaným kôprom.