
Pomarančový galette s mandľovým krémom
Cesto
- 250 g hladkej múky Castello (00 špeciál)
- 125 g mletých mandlí Belbake
- ½ lyžičky soli Castello
- 1 lyžička kryštálového cukru Castello
- 190 g zamrazeného masla Pilos
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- 1 lyžica studenej vody
Mandľový krém
- 110 g masla Pilos
- 90 g trstinového cukru Belbake
- 2 vajíčka
- 100 g mletých mandľových plátkov Belbake
- 20 g hladkej múky Castello
- 20 g Zlatého klasu
- ½ lyžičky soli Castello
- kôra z 1 pomaranča
Ešte budeme potrebovať
- 4 - 5 pomarančov (oranžové, červené)
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- štipka soli Castello
- 30 g trstinového cukru Belbake (na posypanie)
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka a metlička
- valček
- silikónovú stierku
- nôž so zúbkami
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- potravinovú fóliu
- strúhadlo
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 30 ‒ 45 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Cesto
Všetky suché ingrediencie s maslom nakrájaným na kocky vymiešame v mixéri s nadstavcom lopatka na mrveničku s kúskami masla veľkými ako šošovica. Tekuté ingrediencie zmiešame a prilejeme do cesta. Krátko miešame do spojenia. Cesto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu odstáť v chladničke.
Mandľový krém
Maslo s cukrom vyšľaháme mixérom s nadstavcom metlička do peny. K zmesi postupne primiešame vajíčka, všetky suché ingrediencie a pomarančovú kôru.
Galette
Odstáte cesto rozvaľkáme na pomúčenom papieri na pečenie do tvaru kruhu. Do stredu cesta nanesieme krém. Okraje necháme voľné. Na krém uložíme pomaranče nakrájané na kolieska. Okraje cesta zahneme na ovocie, aby krém a šťava z pomarančov počas pečenia nevytiekli. Cesto prenesieme pomocou papiera na pečenie na plech. Okraje cesta potrieme zmesou vajíčka, žĺtka a štipky soli. Potom ich posypeme cukrom. Galette pečieme pri teplote 180 °C približne 30 – 45 minút.