Pravé talianske lasagne bolognese
Suroviny
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja Primadonna
- 50 g cibule
- 30 g mrkvy
- 35 g petržlenu
- 35 g zeleru
- 5 strúčikov cesnaku
- 400 g mletého mäsa mix
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania
- 250 g krájaných lúpaných paradajok v konzerve Baresa
- 50 g paradajkového pretlaku Kania
- 200 ml červeného vína
- 3 bobkové listy Kania
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 5 guľôčok nového korenia
- 600 ml hovädzieho/kuracieho vývaru
- bešamel
- 250 g cestovín (lasagne) Combino
- 125 g parmezánu parmigiano reggiano Italiamo
Potrebujeme
- vrecko na korenie, špagát, zapekaciu misu s rozmermi 30 × 20 cm
POSTUP
V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme najemno nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu ( mrkvu, petržlen, zeler) a cesnak. Kým sa zelenina restuje, koreniny (bobkový list, celé čierne korenie a nové korenie) zabalíme do vrecka. K orestovanej zelenine pridáme mleté mäso a za stáleho miešania opekáme, kým sa mäso „rozpadne“ na malé kúsky. Následne osolíme, okoreníme, ochutíme krájanými paradajkami a pretlakom. Po chvíli podlejeme červeným vínom a varíme, kým sa z vína odparí alkohol. Následne pridáme pripravené vrecko s koreninami, podlejeme vývarom a varíme minimálne 60 minút na miernom plameni pod pokrievkou. Podľa potreby podlievame vývarom alebo vodou.
Kým sa ragú varí, pripravíme bešamel.
Tip: Pozrite sa, ako si pripraviť chutný bešamel.
Do zapekacej misy postupne pridávame bešamel, ragú, parmezán, suché cestoviny, bešamel, ragú, syr, cestoviny a pokračujeme, kým spracujeme všetky suroviny. Na poslednú vrstvu pridáme omáčku posypanú syrom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 – 50 minút. Upečené lasagne necháme odležať aspoň 20 minút.