Ragú s kuriatkami a tarhoňou
- 750 g hovädzieho gulášu
- 3 lyžice bravčovej masti Pikok
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 bobkové listy Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 1 lyžica mletej sladkej papriky Mikado
- 150 ml suchého červeného vína
- 200 g kuriatok
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 400 g tarhone Tiradell
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
POSTUP
Hovädzie ragú
Na panvici rozpustíme 1 lyžicu bravčovej masti a orestujeme na nej cibuľu nasekanú nadrobno, cesnak nakrájaný na plátky a 3 bobkové listy. Základ osolíme. Keď získa zlatistú farbu, pridáme mäso. Ochutíme soľou, korením a rozmarínom nasekaným nadrobno. Keď sa mäso zatiahne, prisypeme papriku a podlejeme vínom. Chvíľu povaríme, aby sa z vína odparil alkohol. Na miernom ohni varíme pod pokrievkou domäkka.
Tip: Podľa potreby prilievame horúcu vodu, aby bolo mäso stále jemne zaliate.
Po 2 hodinách pridáme k mäsu očistené kuriatka (väčšie nakrájame na menšie kúsky) a ďalej dusíme. Na záver zahustíme tmavšou zápražkou, ktorú sme pripravili z 1 lyžice masti a hladkej múky.
Tarhoňa
Na zvyšnej rozohriatej bravčovej masti tarhoňu krátko orestujeme. Osolíme, okorením a pridáme bobkový list. Keď získa zlatistú farbu, zalejeme vriacou vodou (1 cm nad tarhoňu) a dáme dopiecť do rúry rozohriatej na 180 °C. Po 5 minútach premiešame, vypneme rúru a tarhoňu necháme dôjsť.
Servírovanie
Hovädzie ragú s kuriatkami podávame s tarhoňou. Na záver jedlo dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.