Pečené bravčové pliecko na bielom víne s pučenými zemiakmi a špenátom
Suroviny
- 1,2 kg bravčového pliecka s kožou
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 lyžička rasce Kania
- olivový olej Primadonna
- 6 strúčikov cesnaku
- 200 ml bieleho suchého vína
- 2 kg zemiakov
- 2 cibule
- 5 lyžíc masla Pilos
- 200 g mladého špenátu
Potrebujeme
plech, pučidlo na zemiaky
POSTUP
Kožu na pliecku narežeme. Preložíme na plech. Ochutíme soľou a korením. Posypeme rascou, pokvapkáme olejom, pridáme 3 strúčiky na hrubšie plátky nakrájaného cesnaku a podlejeme vínom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 120 minút. Počas celej doby pečenia podlievame výpekom.
Očistené a nakrájané zemiaky varíme vo vriacej osolenej vode domäkka. Cibulu nakrájame na tenké pásiky a opečieme na panvici s 2 lyžicami masla a olejom. Osolíme a za občasného miešania restujeme dozlatista. Prihodíme 2 lyžice masla a zmes pridáme k zemiakom. Zemiaky s cibuľou roztlačíme pučidlom.
V panvici s olejom orestujeme 3 natenko nakrájané strúčiky cesnaku a opražíme do zlatista. Pridáme špenát, osolíme, okoreníme, pridáme 1 lyžicu masla, premiešame a stiahneme z ohňa. Pliecko nakrájame na menšie kúsky.
Servírovanie
Pučené zemiaky servírujeme so špenátom a pečeným plieckom. Na záver polejeme výpekom.