Steak s cuketovými kroketami a holandskou omáčkou
- 4 írske Rib Eye steaky Inisvale
- 400 g cukety
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 vajcia
- 4 strúčiky cesnaku
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 75 g strúhanky Belbake
- olivový olej Primadonna
- 100 g cherry paradajok
- čerstvá bazalka
- 1 citrón (šťava)
- 50 g masla Pilos
- 50 ml suchého bieleho vína
- 3 guľôčku celého korenia Mikado
- 2 bobkové listy Mikado
- ½ cibule
- 2 žĺtky
- 100 ml prepusteného masla
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Mikado
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Postup
POTREBUJEME
- sitko
- misku (na šľahanie omáčky nad parou)
- metličku
- lis na cesnak
- grilovaciu panvica
- alobal
Krokety
Umytú cuketu nastrúhame, osolíme a necháme odkvapkať na sitku. Pridáme vajce, prelisovaný strúčik cesnaku, korenie a strúhanku. Pomocou 2 lyžíc tvarujeme krokety, ktoré pomaly opekáme na panvici s rozpáleným olivovým olejom zo všetkých strán dozlatista. Počas opekania podľa potreby prilievame olej.
Paradajková salsa
Cherry paradajky nakrájame na menšie kúsky a zmiešame ich s nasekanou bazalkou. Osolíme, okoreníme a prilejeme trochu olivového oleja a citrónovú šťavu. Premiešame a necháme chvíľu odpočívať, aby sa všetky chute spojili.
Steaky
Rib eye steaky osolíme, okoreníme a opečieme na rozpálenej grilovacej panvici z každej strany 2 -3 minúty. Pred dokončením položíme na každý steak kúsok masla a lístok bazalky.
Stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme pár minút dôjsť.
Holandská omáčka
V kastróliku z bieleho vína, guľôčok celého čierneho korenia, bobkových listov, nadrobno nasekanej cibule pripravíme redukciu (mala by sa zredukovať na 1/3 pôvodného množstva). Po uvarení scedíme a necháme trochu vychladnúť.
V miske vyšľaháme žĺtky s vychladnutou redukciou. Misku preložíme nad paru a žĺtky vyšľaháme do hustej peny. Stiahneme z ohňa a za stáleho šľahania postupne prilievame prepustené maslo (malo by mať rovnakú teplotu ako vyšľahané žĺtky – asi 60 °C).
Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Primiešame paradajkový pretlak a nasekanú petržlenovú vňať.
Servírovanie
Rib eye steak servírujeme s cuketovými kroketami, ozdobenými paradajkovou salsou. Holandskú omáčku podávame v samostatnej miske.