Rizoto z červenej repy s karamelizovanou hruškou
- olivový olej Primadonna
- 1 menšia cibuľa
- 200 g ryže Arborio Italiamo
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 50 ml bieleho suchého vína
- 100 g varenej červenej repy
- 600 ml hydinového alebo zeleninového vývaru
- 30 g + 1 lyžica masla Pilos
- 2 hrušky
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 100 g syra gorgonzola Lovilio
- rukola (na ozdobenie)
- čierne korenie v mlynčeku Kania
POSTUP
POTREBUJEME
- hlbokú panvicu
V rozohriatej panvici s trochou olivového oleja opečieme najemno nasekanú cibuľu. Pridáme ryžu a krátko restujeme. Osolíme, podlejeme vínom a pridáme na malé kocky nakrájanú repu. Keď sa alkohol z vína odparí, pravidelne podlievame horúcim vývarom, aby bola ryža iba trochu zaliata. Za občasného miešania varíme približne 20 minút al dente. Potom rizoto zjemníme 30 g masla. Na záver vmiešame 50 g gorgonzoly.
V rozohriatej panvici necháme rozpustiť lyžicu masla. Pridáme hrušky nakrájané na väčšie kusy a krátko opekáme. Posypeme ich cukrom a necháme skaramelizovať. Stiahneme plameň a necháme dôjsť.
Servírovanie
Rizoto podávame v hlbšom tanieri s karamelizovanou hruškou. Ozdobíme ho kúskami gorgonzoly, lístkami rukoly a okoreníme. Môžeme posypať orechmi.