Šalát na grécky spôsob so syrom feta
- 2 papriky (žltá a červená)
- 400 g morčacích pŕs v celku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice sójovej omáčky Mikado
- 2 lyžice medu Confeira
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 1 hrsť zelených a čiernych olív bez kôstok Baresa
- 200 g syra feta Eridanous
- 1 červená cibuľa
- 125 g mladého špenátu
- citrónová šťava (na dochutenie)
- biely smotanový jogurt Pilos (10%)
Postup
POTREBUJEME
- zapekaciu misu
- alobal alebo potravinovú fóliu
Papriky umyjeme, osušíme a preložíme do zapekacej misy. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 220 °C približne 20 – 30 minút, kým paprika celá nesčernie, aby sme si uľahčili šúpanie kože. Keď sú papriky upečené, ešte horúce ich vložíme do misy, ktorú prikryjeme potravinovou fóliou alebo alobalom a papriky necháme spariť (približne na 5 minút).
Ešte teplé sparené papriky ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kúsky.
Umyté a osušené morčacie prsia nakrájame na menšie kocky, ochutíme soľou, korením, sójovou omáčkou, medom, cesnakom a olivovým olejom. Dôkladne premiešame a necháme 5 - 10 minút marinovať. Potom ich za občasného miešania opečieme na panvici s rozohriatym olivovým olejom po všetkých stranách dozlatista.
Nakrájanú papriku preložíme do misky. Pridáme na menšie kúsky natrhané alebo nakrájané olivy, fetu, ktorú sme rozdelili rukami na menšie kúsky, na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu a umytý a osušený špenát. Ochutíme olivovým olejom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame.
Tip: Do šalátu môžete pridať aj nahrubo nasekané lístky bazalky.
Servírovanie
Do misky naservírujeme porciu šalátu, naň kúsky opečeného morčacieho mäsa a pokvapkáme jogurtom.