Roztlačené zemiaky s dresingom
- 500 g baby zemiakov
- soľ
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- kajenské korenie
- mleté čierne korenie
- 2 lahôdkové cibuľky
- 2 kyslé uhorky
- 200 ml bieleho jogurtu
- čerstvá petržlenová vňať
- červené korenie
POSTUP
POTREBUJEME
- kefku na zeleninu
- sitko
- plech
Zemiaky v šupke pod tečúcou vodou dôkladne vydrhneme kefou. Varíme ich asi 20 minút vo vriacej osolenej vode. Scedíme a necháme čiastočne vychladnúť. Umytý rozmarín spolu s cesnakom nasekáme na drobno, preložíme do malej misky, prilejeme 3 lyžice olivového oleja, pridáme štipku kajenského korenia a premiešame. Plech potrieme lyžicou oleja a pomocou vidličky alebo pohára na ňom mierne rozpučíme zemiaky. Následne ich potrieme pripravenou zmesou oleja s rozmarínom, dochutíme mletým čiernym korením a soľou. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 30 minút, kým okraje a povrch zemiakov sú opečené do chrumkava.
Tip: Tesne pred dokončením môžeme zemiaky posypať strúhaných parmezánom.
Biele časti lahôdkových cibuliek spolu s kyslými uhorkami nasekáme na jemno a zmiešame s jogurtom. Dochutíme štipkou soli a čierneho korenia.
Tip: Namiesto dresingu môžeme použiť tzatziky.
Servírovanie
Zemiaky podávame posypané nasekanými zelenými časťami lahôdkových cibuliek a lístkami petržlenovej vňate. Dresing servírujeme v samostatnej misk