Rybacia paštéta so šampiňónmi
- 1 kg čerstvých pstruhov dúhových
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- šťava z 1 citróna
- 1 stredne veľká cibuľa
- 30 g šampiňónov
- 2 lyžice masla
- striedka z 2 krajcov bieleho chleba
- 50 ml mlieka Pilos
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 natvrdo uvarené vajíčka
- 2 celé vajíčka
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- 1 lyžička mletej sladkej papriky Kania
- 2 lyžice strúhanky Belbake
Potrebujeme
- sekací mixér
- formu na terinu
- alobal
Postup
Pstruhy zvnútra aj zvonku osolíme, okoreníme a pokvapkáme šťavou z citróna. Ryby rozložíme do zapekacej misy a obložíme ich cibuľou nakrájanou na štvrtiny. Zakryjeme alobalom a pečieme približne 30 minúť v rúre pri teplote 180 °C. Potom zo pstruhov oberieme mäso.
Šampiňóny nakrájame na plátky a orestujeme ich dozlatista na panvici na masle. Chlebovú striedku namočíme do mlieka.
V sekacom mixéri najemno rozmixujeme mäso zo pstruha, upečenú cibuľu, vyžmýkajú chlebovú striedku, 2/3 orestovaných šampiňónov, cesnak a 2 natvrdo uvarené vajcia. Potom k zmesi ručne primiešame 2 surové vajíčka, zvyšné šampiňóny a nasekanú petržlenovú vňať. Ochutíme čerstvým tymianom, mletou sladkou paprikou a podľa chuti osolíme a okoreníme.
Formu na terinu vymažeme maslo a vysypeme strúhankou. Vylejeme do nej pripravenú rybaciu zmes, prikryjeme alobalom a položíme na plech. Do plechu nalejeme vodu približne do polovice výšky formy na terinu. Pečieme pri teplote 150 °C približne 30 minút.