Terina s pistáciami a marinovanou červenou repou
- 1 kg mletého mäsa mix
- 100 g vylúpaných pistácií Alesto
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 hrsť čerstvých byliniek (mäta, bazalka, petržlenová vňať)
- 2 lyžice bravčovej masti
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g šunky sušenej vzduchom Dulano
- 500 g čerstvej červenej repy
- 150 ml balsamica Acentino
- 2 lyžice trstinového cukru
- štipka mletej škorice Mikado
- 1 pomaranč
- 1 menšia červená cibuľa
- 2 biele bagety
- olivový olej Italiamo
Potrebujeme
- strúhadlo
- alobal
- formu na terinu alebo biskupský chlebík
- hlbší plech na pečenie
- grilovaciu panvicu
Postup
Terina
Mleté mäso zmiešame v mise s vylúpanými pistáciami, osolíme a okoreníme. Pridáme najemno nasekané bylinky, 2 lyžice bravčovej masti a nastrúhaný cesnak. Celú hmotu dôkladne premiešame. Formu vystelieme alobalom tak, aby alobal z formy prečnieval. Potom ju vyložíme sušenou šunkou a naplníme mäsovou zmesou. Prečnievajúcim alobalom terinu zabalíme. Formu položíme do hlbšieho plechu, do ktorého nalejeme vodu tak, aby siahala do 1/3 výšky formy na terinu. Pečieme v rúre pri 140 °C asi 2,5 hodiny. Upečenú terinu necháme dôkladne vychladnúť.
Marinovaná červená repa
Červenú repu uvaríme aj so šupkou v osolenej vode domäkka. Potom ju ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V menšom kastróliku zvaríme balsamico s trstinovým cukrom, štipkou mletej škorice, kôrou a šťavou z pomaranča. Varíme, až kým marináda mierne nezhustne. Do teplej marinády pridáme nakrájanú červenú repu a červenú cibuľu nakrájanú na tenké prúžky. Dôkladne premiešame.
Grilované bagetky
Bagetu nakrájame na kolieska a na rozpálenej grilovacej panvici s trochou olivového oleja ju opečieme do zlatohneda.
Servírovanie
Terinu nakrájame na asi 1 cm hrubé plátky a podávame s marinovanou červenou repou a grilovanou bagetkou.