Burek s višňami
Burek
- 125 g masla Pilos
- 1 balenie štrúdľového ťahaného cesta Toppo
- 120 g piškót Tastino
- 600 g odkôstkovaných zaváraných višní Harvin
- 200 g trstinového cukru Belbake
- 2 lyžičky mletej škorice Mikado
Šodó
- 4 žĺtky
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 200 ml dezertného bieleho vína
Anglický krém
- 4 žĺtky
- 45 g kryštálového cukru Belbake
- 120 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 120 ml mlieka Pilos
- 1 vanilkový struk
POSTUP
POTREBUJEME
- sklenú formu s priemerom 28 cm
- pierko na potieranie
- sekací mixér
- metličku na šľahanie
- ohňovzdornú misku
Burek
Štrúdľové cesto rozbalíme, potrieme maslom a posypeme mletými piškótami. Rovnomerne naň rozložíme višne, posypeme cukrom a škoricou. Opatrne zrolujeme a uložíme do formy vytretej rozpusteným maslom. Cesto začneme ukladať do formy od kraja a pokračujeme tak, aby sme dosiahli tvar slimáka. Cesto zvrchu potrieme rozpusteným maslom a pečieme asi 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
Šodó
Žĺtky s cukrom šľaháme metličkou nad parou. Keď sa cukor rozpustí a zmes je svetlá, prilejeme víno. Ďalej šľaháme, kým nedostaneme nadýchaný krém.
Anglický krém
V kastróle rozmiešame žĺtky s cukrom, prilejeme smotanu a mlieko. Pridáme zrniečka z vanilky a varíme na miernom ohni do zhustnutia.
Servírovanie
Pred podávaním môžeme burek posypať práškovým cukrom a servírujeme ho preliaty teplým šodó alebo anglickým krémom.