Šošovicový krém s tofu
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička kurkumy
- 2 paradajky
- 3 mrkvy
- 250 g červenej šošovice
- 1,5 litra vody
- soľ
- 200 g tofu
- 1 lyžička medu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžička bieleho sezamu
- 200 ml mandľového mlieka
- jogurt
- 2 lahôdkové cibuľky
POSTUP
POTREBUJEME
- hlboký kastról
- papierové servítky
- metličku
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- tyčový mixér
V hlbšom hrnci na rozohriatom olivovom oleji opekáme nakrájanú cibuľu. Po asi 5 minútach pridáme aj nasekaný cesnak. Miešame ďalšiu minútu, poprášime kurkumou, pridáme aj nakrájané paradajky a mrkvy, prepláchnutú a scedenú šošovicu, 1,5 litra vody a lyžičku soli. Varíme 40 minút.
Tofu miernym pritlačením medzi papierovými servítkami zbavíme prebytočnej vody a nakrájame na kocky. V miske zmiešame lyžičku olivového oleja, sójovú omáčku a med. Pridáme na kocky nakrájané tofu a sezam. Marinujeme približne 15 minút. Tofu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme na 20 minút do rúry vyhriatej na 190 °C.
Polievku po 40 minútach vyšľaháme mixérom, prilejeme mandľové mlieko a ešte krátko prevaríme.
Servírovanie
Podávame s lyžicou jogurtu, čerstvou cibuľkou a opečenými kockami tofu. Šošovicový krém chutí výborne aj so suchármi, krutónmi, či opečeným chlebom.