Šošovicový šalát s morčacím stehnom
- 4 menšie morčacie stehná
- 6 mladých mrkiev
- 4 mladé petržleny
- 6 stoniek stonkového zeleru
- celé nové korenie Mikado
- celé čierne korenie Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- čerstvý tymian
- 150 g šošovice Cornfarm
- 150 g červenej šošovice
- 2 bobkové listy Mikado
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 4 strúčiky cesnaku
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- ½ štipľavej papričky
- biely vínny ocot Acentino
- 1 citrón
Postup
POTREBUJEME
- škrabku na zeleninu
- sitko
- mažiar
Morčacie stehná
Umyté morčacie stehná vložíme do hrnca so studenou vodu. Varíme s celou očistenou mrkvou, petržlenom a 3 stonkami stonkového zeleru. Ochutíme guľôčkami nového a čierneho korenia, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a pridáme hrsť tymianu. Varíme na miernom plameni domäkka asi 2 ‒ 2,5 hodiny podľa veľkosti stehien. Ak je zelenina uvarená skôr, vyberieme ju.
Šošovicový šalát
Vopred namočenú šošovicu prepláchneme a varíme do polomäkka s celým čiernym a novým korením a bobkovými listami. Asi 2 minúty pred dokončením varenia pridáme červenú šošovicu. Uvarenú šošovicu scedíme a necháme odkvapkať.
Biele časti lahôdkovej cibuľky, zvyšný stonkový zeler a cesnak nakrájame nadrobno a na olivovom oleji orestujeme dozlatista. Osolíme a okoreníme. Pridáme štipľavú papričku nasekanú nadrobno a uvarenú mrkvu a petržlen nakrájané na menšie kúsky.
Na záver primiešame uvarenú šošovicu, prilejeme trochu vývaru a dochutíme vínnym octom. Posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.
Tymianový olej
Hrsť tymianu nasekáme nadrobno a preložíme do mažiara. Za stáleho miešania postupne prilievame olivový olej. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme šošovicový šalát, pridáme uvarené morčacie mäso a celé jedlo pokvapkáme pripraveným olejom.