Pečená kačica na víne s kešu orieškami
- 1 kačica
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- kúsok zázvoru (asi 4 cm)
- 1 väčšia štipľavá paprička
- 5 strúčikov cesnaku
- 4 lyžice sezamového oleja
- 3 lyžice trstinového cukru
- 1 hrsť nesolených kešu orieškov Alesto Fine
- 200 ml suchého červeného vína
- 1 lyžica sójovej omáčky Vitasia
- 1 kg zemiakov
- 2 lyžice ryžového octu Vitasia
- 1/2 pekinskej kapusty
- 3 lahôdkové cibuľky
Pečená kačica
Najskôr z kačice odstránime mastné časti, ktoré nakrájame na kúsky a dáme vypiecť na panvicu. Kačicu naporciujeme, poriadne osolíme a okoreníme. Na vypečenom kačacom tuku na miernom ohni opečieme kúsky kačice zo všetkých strán dozlatista (10 – 15 minút v závislosti od toho, aké máme veľké kúsky kačice). Opečenú kačicu preložíme do zapekacej misy. Rozohriaty kačací tuk precedíme cez sitko na druhú panvicu, na ktorej budeme opekať zemiaky. Oškvarky si odložíme na neskôr (na ozdobenie jedla). Očistený zázvor, štipľavú papričku zbavenú semienok a cesnak nakrájame nadrobno a začneme restovať na panvici na 2 lyžiciach sezamového oleja. Prisypeme 2 lyžice trstinového cukru a kešu oriešky. Keď sú oriešky zlatisté, prilejeme červené víno a povaríme, aby sa alkohol z vína odparil. Pridáme sójovú omáčku a krátko povaríme. Omáčkou prelejeme kačacie kúsky v zapekacej mise. Takto pripravenú kačicu pečieme 1-1,5 hodiny v rozohriatej rúre pri teplote 170 °C.
Opekané zemiaky
Zemiaky v šupke predvaríme v osolenej vode do polomäkka (približne 10 minút). Potom ich nakrájame na kúsky a opečieme na panvici s rozohriatym kačacím tukom. Ochutíme ich soľou a mletým čiernym korením a opekáme dochrumkava na miernom ohni.
Šalát z pekinskej kapusty
V menšej miske dôkladne zmiešame 1 lyžičku trstinového cukru, ryžový ocot, 2 lyžice sezamového oleja, štipku soli a mletého čierneho korenia. Pekinskú kapustu rozoberieme na listy, opláchneme, osušíme a nasekáme na kúsky. Preložíme do väčšej misy, pridáme lahôdkovú cibuľku nasekanú nadrobno a ochutíme pripraveným dresingom. Zľahka premiešame a na záver pridáme kačacie oškvarky.
Servírovanie
Kačicu podávame s opekanými zemiakmi a šalátom z pekinskej kapusty.