Pizza so šunkou a salámou
- 100 g dusenej šunky Dulano
- 50 g labužníckej salámy v kabátiku Dulano
- 1/2 kocky droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 300 ml vlažnej vody
- 500 g hladkej múky Belbake
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 400 g krájaných lúpaných paradajok z konzervy Freshona
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hrsť čerstvého oregana
- 250 g kráľovského neúdeného syra Bluedino
- 1/2 červenej a 1/2 žltej papriky
- 1 hrsť zelených olív bez kôstky Baresa
POTREBUJEME
- dosku na vaľkanie
- valček
- mixér
- strúhadlo
Obloha
Ku krájaným paradajkám pridáme nastrúhaný strúčik cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, zmes osolíme a okoreníme. Hrsť oregana nasekáme a pridáme k paradajkovej omáčke. Poriadne premiešame a necháme odstáť. Syr nastrúhame nahrubo na strúhadle. Z paprík vykrojíme jadrovníky a nakrájame ich na tenké kolieska.
Cesto
Droždie rozmrvíme do malej misky, pridáme lyžičku cukru, zalejeme vlažnou vodou a premiešame. Kvások položíme na teplé miesto asi na 5 minút, kým nezačnú vystupovať bublinky.
Hladkú muku nasypeme do veľkej misy, pridáme 2 lyžice olivového oleja a osolíme. Potom k múke prilejeme kvások a ručne alebo mixérom vymiesime vláčne cesto (podľa potreby prisypeme trochu múky alebo vody). Dobre vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Vytvarujeme ho do tvaru bochníka a necháme kysnúť v miske asi 20 minút na teplom mieste prikryté utierkou.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 časti. Z každého kusa vyformujeme bochník, ktorý necháme ešte 5 minút nakysnúť pod utierkou.
Bochníky cesta potom vyvaľkáme a vytvarujeme do tvaru kruhu. Dávame pozor, aby sa cesto neroztrhlo. Položíme ich na plech vymastený trochou olivového oleja. Cesto potrieme paradajkovou omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Na syr poukladáme plátky šunky, suchej salámy, farebné papriky a olivy. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 230 °C na 10 minút.
SERVÍROVANIE
Upečenú pizzu posypeme pred podávaním čerstvým oreganom a pokvapkáme olivovým olejom.