Zapečené mleté mäso v lístkovom ceste
- 500 g mletého mäsa mix
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- čerstvý tymian
- 1 lyžica sladkej mletej papriky Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g Schwarzwaldskej šunky Dulano Selection
- 1 chladené lístkové cesto Belbake
- 30 g masla
- 100 g šampiňónov
- 250 g čerstvého špenátu
Potrebujeme
- pierko na potieranie
- kuchynské utierky
- papier na pečenie
Mleté mäso v lístkovom ceste
K mletému mäsu pridáme najemno nasekanú polovicu cibule, 2 strúčiky cesnaku, rozšľahané vajíčka (trochu si odložíme na potrenie cesta), najemno nasekaný tymian, mletú papriku, soľ a korenie. Mäsovú hmotu dôkladne premiešame najskôr varechou, a potom rukou. Na dosku položíme 4 – 5 plátkov šunky tak, aby sa trochu prekrývali a zabalíme do nich polovicu mäsovej zmesi. Potom roládu zabalíme do lístkového cesta. Postup zopakujeme. Vzniknú 2 záviny, ktoré položíme spojom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a zľahka popicháme vidličkou. Konce závinov necháme otvorené. Pečieme v rozohriatej rúre pri 190 °C približne 40 minút dozlatista. Potom ich vyberieme a záviny necháme 5 – 10 minút odpočívať.
Špenát so šampiňónmi
Druhú polovicu cibule nasekáme nadrobno, 1 strúčik cesnaku na plátky a orestujeme v hrnci na rozohriatom masle. Po chvíli pridáme na menšie kúsky nakrájané šampiňóny. Keď sú orestované dozlatista, pridáme umytý a osušený špenát. Premiešame a chvíľu restujeme, kým špenát nezmäkne. Pred servírovaním preložíme na kuchynské utierky a osušíme od prebytočnej tekutiny.
Servírovanie
Do stredu plytkého taniera naservírujeme špenát so šampiňónmi. Naň položíme 2 kúsky mletého mäsa v lístkovom ceste.