Šťavnatá jablková punčová torta
Suroviny
Korpus
- 12 vajec
- štipka soli Kania
- 220 g kryštálového cukru Belbake
- 200 g polohrubej múky Belbake
- 1 kypriaci prášok do pečiva Belbake
- 175 g mletých vlašských orechov Alesto
Jablkový punč
- 500 ml jablkovej šťavy Solevita (100 %) alebo jablkového džúsu
- 1 bio citrón nakrájaný na plátky
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 60 g medu
- šťava z 1 citróna
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 10 klinčekov
- 60 ml tuzemáku Alliance
Zdobenie
- 1 bielok
- 200 g práškového cukru Belbake
- šťava z ½ citróna
- 1 jablko
- 50 g vlašských orechov Alesto
Ešte potrebujeme
- 200 g ovocného pyré (jablko-hruška) Freshona alebo jablkovej výživy
- 100 g mletých vlašských orechov Alesto
- 200 g ríbezľového džemu Maribel
Potrebujeme
robot s nadstavcom metlička, stierku, papier na pečenie, dve tortové formy s vyberateľným dnom a priemerom cca 22 cm, sitko, dlhý zúbkovaný nôž, metličku
POSTUP
Korpus
V robote šľaháme bielky so štipkou soli a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor. Do tuhého snehu stierkou opatrne zapracujeme najprv žĺtky a potom ostatné sypké suroviny. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch papierom na pečenie vystlaných foriem a povrch zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45 minút.
Jablkový punč
Všetky suroviny okrem tuzemáku zmiešame v kastróle a varíme asi 10 minút. Potom stiahneme z ohňa, prilejeme tuzemák, precedíme a necháme vychladnúť.
Vychladnuté upečené korpusy vyrežeme z formy.
Jeden korpus nakrájame na kocky, ktoré preložíme do misky a zmiešame s ovocným pyré, mletými orechmi a punčom.
Druhý korpus pozdĺžne prerežeme na polovicu. Obe polovice potrieme džemom a jednu z nich uložíme na dno formy. Pridáme vrstvu punčoviny a dôkladne utlačíme. Na punčovinu potretou stranou poriadne pritlačíme druhý korpus. Tortu necháme tuhnúť v chladničke aspoň 3 hodiny.