Čokoládová Pavlova s jahodami
Suroviny
Pavlova
- 100 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 180 g bielkov (z cca 6 vajec)
- 300 g kryštálového cukru Belbake
- 20 g Zlatého klasu
- 15 ml citrónovej šťavy alebo vínneho octu
Krém
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 250 g mascarpone Lovilio
Zdobenie
- 500 g čerstvých jahôd
- 100 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- čerstvá mäta
Čas pečenia
1 hodina 45 minút
Čas chladenia
1 hodina
Potrebujeme
misku na vodný kúpeľ, robot s nadstavcom metlička, silikónovú stierku, papier na pečenie, veľký plech, špajdľu
POSTUP
Pavlova
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.
V robote na stredných otáčkach šľaháme bielky. Keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor a šľaháme do hustej lesklej peny približne 7 minút. Potom zašľaháme aj Zlatý klas a citrónovú šťavu.
Tip: Okraje papiera na pečenie pomocou malého množstva snehu prilepíme na plech.
Sneh nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru kruhu. Polejeme roztopenou čokoládou a pomocou špajdle opatrne premiešame, aby sme vytvorili tzv. mramorovanie. Pavlovu vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C, teplotu stiahneme na 110 °C a sušíme približne 1 hodinu a 45 minút.
Tip: Rúru počas pečenia neotvárame. Po upečení ju vypneme a v zatvorenej rúre necháme tortu chladnúť asi 1 hodinu.
Krém
Tesne pred servírovaním smotanu na šľahanie spolu s mascarpone vyšľaháme dotuha a nanesieme na vychladnutý korpus.
Zdobenie
Umyté a osušené jahody v celosti alebo prekrojené na polovicu uložíme na krém. Nasekanú čokoládu zalejeme smotanou, roztopíme vo vodnom kúpeli a rozmiešame dohladka. Polevou prelejeme tortu a dozdobíme lístkami mäty.