Pomaly pečená hus s plnkou a hokkaido tekvicou
Suroviny
Hus
- 1 celá hus
- 1 cibuľa
- 100 g čerstvého zázvoru
- 2 jablká
- 1 mandarínka
- 1 lyžička majoránky Kania
- soľ Kania
- 1 lyžička celej rasce Kania
Tekvica
- 500 g tekvice hokkaido
- 1 jablko
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička celej rasce Kania
- sušené chilli Kania
- 2 lyžice jablčného octu
- 2 lyžice javorového sirupu Maribel
Potrebujeme
- pekáč, strúhadlo
POSTUP
Hus očistíme, odrežeme masť a koncovú časť krídiel. Obe časti dáme pod hus do pekáča.
V mise zmiešame nahrubo nakrájanú cibuľu, zázvor, jablká bez jadrovníka a očistenú mandarínku rozdelenú na mesiačiky. Pridáme majoránku a soľ. Premiešame a pripravenou zmesou naplníme hus. Dôkladne osolíme a posypeme rascou aj zvonku. Hus vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody a pomaly pečieme v rúre vyhriatej na 90 °C 8 hodín. Pred koncom zvýšime teplotu na 200 °C a dopečieme dochrumkava.
Z tekvice a 1 jablka odstránime semienka a nastrúhame.
Z výpeku husi, ktorý odoberieme z pekáča, osmažíme najemno nasekanú cibuľu, cesnak, rascu a necháme speniť. Pridáme predpripravenú tekvicu a jablko, osolíme, okoreníme a ochutíme sušeným chilli, octom a javorovým sirupom. Premiešame a dusíme pod pokrievkou asi 5 minút.
Servírovanie
Uprostred taniera naservírujeme porciu tekvice hokkaido, na ktorú položíme časť upečenej husi a polejeme šťavou s výpeku.
Tip: Môžeme podávať s knedľou. Pozri ako si pripraviť domácu knedľu.