2
18
Strúhaný jablkový koláč

Strúhaný jablkový koláč

1 h 30 m
12 porcií

Suroviny

Plnka

  • šťava z 1 citróna
  • 100 ml vody
  • 1 kg jabĺk
  • 2 lyžice javorového sirupu Maribel
  • 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
  • 3 lyžice strúhanky Belbake


Cesto

  • 380 g hladkej múky Belbake
  • 1 lyžica prášku do pečiva Belbake
  • štipka soli Kania
  • 1 vajce
  • 100 g zmäknutého masla Pilos
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička mletej škorice Kania
  • 50 ml vody


Ešte potrebujeme

  • 2 lyžice strúhanky Belbake
  • 20 g masla Pilos
  • 1 lyžička mletej škorice Kania
  • vanilková zmrzlina/šľahačka

Potrebujeme

  • sitko, porcelánovú koláčovú misu s priemerom 30 cm, strúhadlo

POSTUP

Plnka

V menšom hrnci zmiešame citrónovú šťavu s vodou. Jablká zbavené jadrovníkov nakrájame na kocky a vkladáme rovno do hrnca.  

Tip: Jablká si vďaka citrónovej šťave zachovajú sviežu farbu. Pre krajší kontrast použite jablká červenej farby aj so šupkami.  

Prikryjeme ich pokrievkou a dusíme 10 minút. Následne scedíme a necháme vychladnúť. Potom primiešame javorový sirup, cukor a strúhanku.

Cesto

Preosiatu múku zmiešame s ostatnými surovinami a ručne vymiesime cesto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na polhodinu do chladničky (pripravené môže čakať v chlade aj deň vopred).

Porcelánovú misu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Cesto nahrubo postrúhame a dve tretiny rozmiestnime na dno a okraje formy. Pomocou dolnej časti pohára cesto rovnomerne utlačíme a prstami dotvarujeme okraje. Naplníme vychladnutou jablkovou plnkou, povrch zarovnáme a už len zľahka a rovnomerne posypeme zvyšnou tretinou strúhaného cesta. Hornú časť neutláčame.

Pečieme 45 – 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po vychladnutí koláč posypeme škoricou a polejeme javorovým sirupom.

Servírovanie

Strúhaný jablkový koláč servírujeme s vanilkovou zmrzlinou alebo s kopčekom šľahačky.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    17. september 2022, 15:46

    Ach jaj zase som sa nechala ohúriť video receptom.Cesta málo nezostalo poriadne na vrch 🙄Inak chuť výborná.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    26. marec 2022, 21:13

    Na formu s priemerom 30 CM je cesta malo. Treba ho spraviť raz toľko.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      22. december 2023, 15:26

      Ano urcite trosku viac ale urcite nie raz tolko. Cca 20% a je tak akurat hrube ;)

      Odpovedať
    • A
      Andrea
      11. apríl 2022, 14:52

      Súhlasím. Gramáž na výrobu cesta a gramáž na drobenku nesedí.

      Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať