Strúhaný jablkový koláč
Suroviny
Plnka
- šťava z 1 citróna
- 100 ml vody
- 1 kg jabĺk
- 2 lyžice javorového sirupu Maribel
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 3 lyžice strúhanky Belbake
Cesto
- 380 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžica prášku do pečiva Belbake
- štipka soli Kania
- 1 vajce
- 100 g zmäknutého masla Pilos
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 50 ml vody
Ešte potrebujeme
- 2 lyžice strúhanky Belbake
- 20 g masla Pilos
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- vanilková zmrzlina/šľahačka
Potrebujeme
- sitko, porcelánovú koláčovú misu s priemerom 30 cm, strúhadlo
POSTUP
Plnka
V menšom hrnci zmiešame citrónovú šťavu s vodou. Jablká zbavené jadrovníkov nakrájame na kocky a vkladáme rovno do hrnca.
Tip: Jablká si vďaka citrónovej šťave zachovajú sviežu farbu. Pre krajší kontrast použite jablká červenej farby aj so šupkami.
Prikryjeme ich pokrievkou a dusíme 10 minút. Následne scedíme a necháme vychladnúť. Potom primiešame javorový sirup, cukor a strúhanku.
Cesto
Preosiatu múku zmiešame s ostatnými surovinami a ručne vymiesime cesto. Zabalíme ho do fólie a vložíme na polhodinu do chladničky (pripravené môže čakať v chlade aj deň vopred).
Porcelánovú misu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Cesto nahrubo postrúhame a dve tretiny rozmiestnime na dno a okraje formy. Pomocou dolnej časti pohára cesto rovnomerne utlačíme a prstami dotvarujeme okraje. Naplníme vychladnutou jablkovou plnkou, povrch zarovnáme a už len zľahka a rovnomerne posypeme zvyšnou tretinou strúhaného cesta. Hornú časť neutláčame.
Pečieme 45 – 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po vychladnutí koláč posypeme škoricou a polejeme javorovým sirupom.
Servírovanie
Strúhaný jablkový koláč servírujeme s vanilkovou zmrzlinou alebo s kopčekom šľahačky.