
Bravčová panenka s hubami s gratinovanými zemiakmi
Suroviny
Bravčová panenka
- 800 g bravčovej panenky
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania (4 druhy)
- bravčová masť
- čerstvý tymian
Hubové ragú
- extra panenský olivový olej Primadonna
- 2 lyžice masla Pilos
- 400 g čerstvých húb (hliva, šampiňóny)
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania (4 druhy)
- 50 g cibule
- čerstvý tymian
- 100 ml brandy
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 % tuku)
- čerstvá pažítka
Gratinované zemiaky
- 400 g zemiakov
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 % tuku)
- soľ Kania
- čerstvý tymian
- 2 strúčiky cesnaku
Potrebujeme
hrniec, panvica, misa, zapekacia misa, alobal
POSTUP
Bravčová panenka
Panenku z oboch strán osolíme a okoreníme. Na rozohriatej panvici necháme rozpustiť masť a panenku opečieme zo všetkých strán. Do panvice pridáme niekoľko vetvičiek tymianu.
Tip: „Panenku môžete ochutiť taktiež rozmarínom alebo šalviou.“
Opečenú panenku preložíme aj s výpekom a bylinkami do zapekacej misy a dopečieme v rúre vyhriatej na 160 °C cca 8 – 10 minút. Po upečení vyberieme z rúry, prikryjeme pokrievkou, alebo alobalom a necháme 10 minút odpočinúť. Pred podávaním nakrájame panenku na plátky.
Hubové ragú
Do rozohriatej panvice pridáme olej, maslo a necháme speniť. Pridáme huby nakrájané na väčšie kusy, osolíme, okoreníme a opečieme.
Tip: „400 g čerstvých hub môžete nahradiť 100 g sušených.“
K opečeným hubám pridáme nakrájanú cibuľu a ešte chvíľu restujeme. Prisypeme tymian a podlejeme brandy.
Tip: „Po podliatí brandy môžete huby oflambovať.“
Následne prilejeme smotanu a zvaríme na potrebnú hustotu. Do hotového ragú pridáme nasekanú pažítku, prilejeme výpek panenky a premiešame.
Gratinované zemiaky
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Do hrnca nalejeme smotanu, osolíme, pridáme nasekaný tymian, pretlačený cesnak a premiešame. Do vriacej smotany vložíme zemiaky a varíme niekoľko minút. Preložíme do zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35 – 40 minút.