1
6
Vianočná medová roláda s karamelom a orechmi

Vianočná medová roláda s karamelom a orechmi

1 h 50 m
12 porcií

Suroviny

Cesto

  • 4 vajcia
  • štipka soli Kania
  • 200 g medu
  • 60 ml slnečnicového oleja Vita D´or
  • 50 g mletých vlašských orechov Alesto
  • 100 g polohrubej múky Belbake
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake


Karamel

  • 150 g kryštálového cukru Belbake
  • 40 ml vody
  • 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 100 g masla Pilos


Krém

  • 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 500 g mascarpone Milbona
  • 250 g karamelu


Orechy v karameli

  • 150 g kryštálového cukru Belbake
  • 150 g vlašských orechov Alesto
  • 300 ml vody

Čas tuhnutia: ideálne do ďalšieho dňa


Potrebujeme

kuchynský robot s nadstavcom metlička, plech s rozmermi 36cm x 45cm, papier na pečenie


POSTUP

Cesto

V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme vajcia so štipkou soli a medom do nadýchanej svetlej peny. Do medovo-vaječnej peny prilejeme olej a rýchlo zašľaháme. Pridáme mleté orechy, múku, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Ručne premiešame, prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme ku okrajom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút. Upečené cesto necháme mierne vychladnúť, zrežeme okraje, prikryjeme papierom na pečenie a preklopíme. Stiahneme spodný papier, prikryjeme novým papierom na pečenie a roládu zrolujeme.


Karamel

Z cukru a vody pripravíme karamel. Postupne pridáme horúcu smotanu na šľahanie, necháme prevrieť a karamel odstavíme.

Tip: Smotanu na šľahanie prilievame postupne, aby sa hmoty spojili a zmes sa nezrazila.

Do mierne vychladnutého karamelu prihodíme maslo. Hotový karamel prelejeme do misky a necháme úplne vychladnúť v chladničke.


Krém

Smotanu na šľahanie vymiešame s mascarpone dopolotuha. Pridáme karamel a opäť prešľaháme. Roládu rozrolujeme a naplníme krémom. Časť krému odložíme na zdobenie. Krém na roládu nanesieme v tenkej vrstve tak, aby jeden okraj ostal voľný. Zrolujeme a necháme stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.


Orechy v karameli

Cukor necháme nasucho skaramelizovať v panvici. Pridáme orechy, obalíme v karameli a prilejeme vodu. Preložíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.


Servírovanie

Roládu potrieme zvyšným krémom, polejeme karamelom a ozdobíme orechmi.  



Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    23. december 2023, 00:23

    Dobrý deň, držalo by cesto keby miesto polohrubej muky použijem napr mandlovu? Alebo inú bezlepkovu? Ďakujem za odpoved

    Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať