Vianočná medová roláda s karamelom a orechmi
Suroviny
Cesto
- 4 vajcia
- štipka soli Kania
- 200 g medu
- 60 ml slnečnicového oleja Vita D´or
- 50 g mletých vlašských orechov Alesto
- 100 g polohrubej múky Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
Karamel
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 40 ml vody
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 100 g masla Pilos
Krém
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 500 g mascarpone Milbona
- 250 g karamelu
Orechy v karameli
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 150 g vlašských orechov Alesto
- 300 ml vody
Čas tuhnutia: ideálne do ďalšieho dňa
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom metlička, plech s rozmermi 36cm x 45cm, papier na pečenie
POSTUP
Cesto
V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme vajcia so štipkou soli a medom do nadýchanej svetlej peny. Do medovo-vaječnej peny prilejeme olej a rýchlo zašľaháme. Pridáme mleté orechy, múku, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Ručne premiešame, prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme ku okrajom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút. Upečené cesto necháme mierne vychladnúť, zrežeme okraje, prikryjeme papierom na pečenie a preklopíme. Stiahneme spodný papier, prikryjeme novým papierom na pečenie a roládu zrolujeme.
Karamel
Z cukru a vody pripravíme karamel. Postupne pridáme horúcu smotanu na šľahanie, necháme prevrieť a karamel odstavíme.
Tip: Smotanu na šľahanie prilievame postupne, aby sa hmoty spojili a zmes sa nezrazila.
Do mierne vychladnutého karamelu prihodíme maslo. Hotový karamel prelejeme do misky a necháme úplne vychladnúť v chladničke.
Krém
Smotanu na šľahanie vymiešame s mascarpone dopolotuha. Pridáme karamel a opäť prešľaháme. Roládu rozrolujeme a naplníme krémom. Časť krému odložíme na zdobenie. Krém na roládu nanesieme v tenkej vrstve tak, aby jeden okraj ostal voľný. Zrolujeme a necháme stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.
Orechy v karameli
Cukor necháme nasucho skaramelizovať v panvici. Pridáme orechy, obalíme v karameli a prilejeme vodu. Preložíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
Servírovanie
Roládu potrieme zvyšným krémom, polejeme karamelom a ozdobíme orechmi.