Vianočné bobáľky s makom
- 200 ml mlieka Pilos
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 20 g droždia Uniferm
- 300 g polohrubej múky Belbake
- 1 žĺtok
- 80 g zmäknutého masla Pilos
- štipka soli Belbake
- rastlinný olej Promienna na potretie cesta
- 500 ml mlieka Pilos na namočenie pupákov
- 100 g rozpusteného masla Pilos
- 100 g mletého maku Gardis
- 3 lyžice medu Confeira
Postup
POTREBUJEME
- mixér s metličkami na miesenie
- plech na pečenie
- papier na pečenie
Vo vlažnom mlieku s kryštálovým cukrom necháme z droždia vykysnúť kvások. V miske potom z múky, žĺtka, zmäknutého masla, štipky soli a kvásku vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto necháme ešte kysnúť na teplom mieste približne 40 minút.
Vykysnuté cesto ešte párkrát premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme ho na menšie časti. Z každej časti vytvarujeme rukami valček hrubý približne 2 cm. Z valčekov nakrájame kúsky dlhé asi 2 cm. Kúsky cesta v rukách povaľkáme, aby vznikli malé guľôčky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme olejom. Neukladáme ich tesne vedľa seba, aby mali priestor a nespojili sa pri pečení. Pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
Vychladnuté bobáľky namočíme do 500 ml teplého mlieka asi na 2 minúty. Potom ich preložíme do misky, polejeme rozpusteným maslom, posypeme makom a pridáme aj med. Všetko spolu dobre premiešame.