Perníková torta s čokoládou a marhuľovým džemom
Korpus
- 200 g hladkej múky Belbake
- 120 g polohrubej múky Belbake
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 20 g kakaa Belbake
- 1 kypriaci prášok do pečiva Belbake
- 1 lyžička perníkového korenia Kania
- štipka soli Belbake
- 340 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 2 vajcia
- 180 ml slnečnicového oleja Vita D´or
Náplň
- 350 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 500 g mascarpone Lovilio
- 50 g práškového cukru Belbake
- 200 g marhuľového džemu Maribel
Poleva
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 100 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
Ozdoba
- 12 physalis (machoviek peruánskych)
POSTUP
POTREBUJEME
- metličku
- okrúhlu formu s vyberateľným dnom a priemerom cca 20 cm
- papier na pečenie
- robot s nadstavcom metlička
- stierku
- cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
Korpus
Vo väčšej miske metličkou zmiešame všetky sypké suroviny. Potom prilejeme zvyšné ingrediencie a vymiešame hladké cesto. Prelejeme ho do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre rozohriatej na 170 °C približne 40 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme.
Náplň
V menšom kastróle zohrejeme 200 ml smotany na šľahanie. Dávame pozor, nesmie vrieť. Zalejeme ňou nasekanú čokoládu, po minúte rozmiešame dohladka a necháme úplne vychladnúť. Zvyšných 150 ml smotany v robote s nadstavcom metlička vyšľaháme spolu s mascarpone a práškovým cukrom dopolotuha. Prilejeme vychladnutú čokoládovú ganache a šľaháme dotuha. Vychladnutý korpus vyrežeme z formy. Pozdĺžne ho prekrojíme na polovicu. Spodný korpus potrieme polovicou marhuľového džemu a asi 1/4 krému. Prikryjeme druhým korpusom a opäť potrieme džemom a krémom. Krémom potrieme aj boky torty a malú časť odložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Tortu a naplnené cukrárske vrecko necháme stuhnúť v chladničke ideálne cez noc.
Poleva
Na druhý deň zohriatou (ale nie vriacou) smotanou zalejeme nasekanú čokoládu. Necháme chvíľu postáť a rozmiešame do hladkej lesklej polevy ganache. Polevou potrieme vrch aj boky stuhnutej torty. Krém, ktorý sme si odložili do cukrárskeho vrecka, nanesieme na vrch torty do tvaru ružičiek. Na záver dozdobíme physalisom.