XXL chlieb
Suroviny
- 2,4 l vody
- 84 g droždia
- 4 kg hladkej múky Belbake
- 4 lyžice octu
- 68 g soli Kania
Potrebujeme
- kuchynský robot s nadstavcom hák, potravinársku fóliu, plech
Tip: Pozri našu ponuku kuchynských robotov
POSTUP
Pri 4 kg múky rozdelíme suroviny na 4 časti a cesto spracujeme postupne.
V 600 ml teplej vody rozdrvíme 21g droždia.
Do robota nasypeme 1 kg hladkej múky, pridáme 17 g soli, prilejeme vodu s droždím a 1 lyžicu octu. Vymiesime hladké cesto. Postup opakujeme ešte 3 krát. Vymiesené 4 cestá spojíme dokopy a necháme vo veľkej nádobe alebo v hrnci, prikryté fóliou, kysnúť približne 1 hodinu.
Plech na pečenie otočíme naopak, povrch posypeme múkou a vykysnuté cesto preklopíme na plech.
Necháme približne 10 minút podkysnúť. Pred pečením ho ešte na povrchu v troch častiach narežeme.
Bochník pečieme najskôr 15 minút v rúre vyhriatej na 220 °C. Potom teplotu znížime na 200 °C a pečieme ďalších 30 minút. Následne znížime teplotu na 170 °C a dopekáme približne 40 minút do zlatohneda.