Losos na panvici so slanými lievancami
- 10 g droždia
- 200 ml mlieka Pilos
- štipka kryštálového cukru Castello
- 300 g kyslej smotany Pilos (18%)
- 5 lyžíc hladkej múky Castello
- 1 vajíčko
- morská soľ v mlynčeku Kania
- slnečnicový olej Vita D´or
- 4 filety z lososa
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- kôra a šťava z 1 citróna
- 1 lyžica masla Pilos
- čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať, bazalka, mäta)
- rukola na ozdobenie
Postup
POTREBUJEME
- metličku na šľahanie
- panvicu na lievance
Do misky pridáme rozdrobené droždie, pár lyžíc vlažného mlieka, štipku cukru, 1 lyžicu kyslej smotany a trochu hladkej múky. Dôkladne rozmiešame. Potom pridáme vajíčko a cesto zľahka osolíme. Zvyšnú múku a mlieko pridávame postupne a vymiešame hladké cesto. Necháme na teplom mieste približne 10 minút podkysnúť. Lievance pečieme na rozohriatej panvici s kvapkou oleja z oboch strán do zlatohneda.
Tip: Lievance môžeme pripraviť aj z pohánkovej múky, zo zmesi špaldovej a hladkej alebo pohánkovej a žitnej múky.
Losos
Z umytého a osušeného lososa odstránime šupiny. Ochutíme ho soľou a korením. Lososa opekáme na rozpálenej panvici na troche rastlinného oleja najskôr kožou nadol. Môžeme ho pritlačiť obracačkou,
aby sa koža opiekla rovnomerne. Keď je koža lososa chrumkavá, otočíme ho a opekáme ďalej. Na záver pokvapkáme lososa citrónovou šťavou a pridáme maslo. Necháme chvíľu odpočívať.
Smotanovo-bylinkový dresing
Zvyšnú kyslú smotanu zmiešame s nasekanými bylinkami a nastrúhanou citrónovou kôrou. Ochutíme soľou a korením.
Servírovanie
Lososa servírujeme s lievancami, dresingom a rukolou.