Zázvorové cookies s mandľami a karamelom
Karamel
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 20 g masla Pilos
- štipka soli Belbake
- 10 g nastrúhaného čerstvého zázvoru
Cesto
- 125 g masla Pilos
- 140 g trstinového cukru Belbake
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- 10 g medu
- štipka soli Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 vajce
- 20 g nastrúhaného čerstvého zázvoru
- kôra z 1 pomaranča
- 80 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 80 g mandlí Belbake
- 110 g polohrubej múky Belbake
- 130 g jemných ovsených vločiek Crownfield
Potrebujeme
strúhadlo, veľký plech, papier na pečenie, robot s nadstavcom lopatka, cukrársku stierku
POSTUP
Karamel
Do panvice nasypeme cukor a necháme skaramelizovať. Karamel stiahneme z ohňa, vmiešame doň maslo, štipku soli a najemno nastrúhaný zázvor. Nalejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a zľahka rozotrieme. Potom ho necháme dôkladne vychladnúť a stuhnúť.
Cesto
V robote s lopatkovým nadstavcom vyšľaháme maslo s oboma cukrami a medom do peny. Potom pridáme štipku soli, sódu bikarbónu, vajce a zašľaháme. Potom vpracujeme najemno nastrúhaný zázvor a pomarančovú kôru.
Stuhnutý karamel, čokoládu a mandle nasekáme nadrobno. Spolu s múkou a ovsenými vločkami ich vmiešame do cesta.
Vymiesené cesto preložíme na papier na pečenie. Vytvarujeme z neho dlhú rolku, ktorú zabalíme do papiera, v spoji pomocou stierky dôkladne utlačíme a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
Rolku stuhnutého cesta nakrájame na približne 20 koliesok. Každé koliesko ručne vytvarujeme a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch (pečením sa roztečú). Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 10 – 15 minút dozlatista. Upečené ich necháme na plechu mierne vychladnúť.
Servírovanie
Zázvorové cookies podávame ešte teplé alebo aj za studena ku káve či čaju.