Pomarančová smotanová torta
Korpus
- 4 vajíčka
- 135 g práškového cukru Belbake
- 125 g hrubej múky Belbake
- kôra a šťava z 1 pomaranča
Plnka
- 300 g delaktózovanej kyslej smotany Pilos (20 %)
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 2 vanilínové cukry
Poleva
- šťava z ½ pomaranča
- ½ lyžičky zemiakového škrobu Belbake
- 1 lyžica hnedého cukru Belbake
- Na ozdobenie:
- 150 g dlhých piškót Sondey
Potrebujeme
- šľahací mixér
- tortovú formu s priemerom 18 cm
- papier na pečenie
- stužku na previazanie
Postup
Korpus
Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. K našľahanej žĺtkovej zmesi po častiach ručne primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Na záver pridáme nastrúhanú kôru a šťavu z pomaranča. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Do takto pripravenej formy vylejeme cesto a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Po 20 minútach cesto skontrolujeme, ak ešte nie je upečené, dopekáme ďalších 10 -15 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
Plnka
Obe smotany vymiešame spolu s vanilínovým cukrom na tuhý krém.
Poleva
Do kastróla nalejeme pomarančovú šťavu a prisypeme škrob. Dôkladne rozmiešame a pridáme cukor. Chvíľu povaríme, aby omáčka zhustla.
Torta
Vychladnutý korpus prerežeme vodorovne na tri časti. Z každej časti odrežeme po obvode asi 1 cm pásik (teda zmenšíme korpus). Na dno tortovej formy položíme spodnú časť korpusu a boky tortovej formy vyložíme piškótami, z ktorých sme predtým zrezali konce, aby stáli. Na spodnú časť korpusu navrstvíme 1/3 plnky, položíme ďalšiu časť korpusu a opäť navrstvíme krém. Priložíme poslednú časť korpusu a navrstvíme poslednú časť krému. Tortu dáme na noc stuhnúť do chladničky. Na druhý deň dozdobíme tortu pomarančovou polevou a môžeme previazať stužkou.